Pozorište je uvek bilo brana primitivizmu 1Predstavnici NP Užice na prijemu Foto: Nenad Kovačević

Povodom „Izuzetne Vukove nagrade“ koju je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila Narodnom pozorištu Užice za 2016. godinu, gradsko rukovodstvo je priredilo prijem za predstavnike te značajne i najuspešnije ustanove kulture u gradu.

Nagrada je dodeljena 53. put i to za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

Zoran Stamatović, direktor Pozorišta, istakao je da je to nagrada svim Užičanima i gradu koji beleži kontinuitet pozorišnog života od 1856. godine, kada je osnovano Teatralno društvo.

– Ovo je nagrada svim našim sugrađanima, pozorišnim pregaocima i našoj publici. Primećen je naš kvalitetan rad, kroz pozorišni repertoar i organizaciju Jugoslovenskog pozorišnog festivala i to nam je veoma drago, rekao je Stamatović i naveo da „oslonac repertoara tog teatra nisu samo svetski klasici, nego domaći i zavičajni pisci.

– Pozorište je uvek bilo brana svim oblicima primitivizma i izraz želje da budemo bolji – istakao je Stamatović i pozvao Užičane da i dalje podržavaju svoje pozorište.

U ime gradskog rukovodstva, nagradu je čestitao Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada, podsetivši na to da Narodno pozorište obeležava važne jubileje – 160 godina od osnivanja Teatralnog društva, 70 godina profesionalnog statusa i 20 godina Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji svake godine okuplja sedam najboljih predstava iz regiona.

Inače, Slobodan Ljubičić, ugledni i dugogodišnji glumac Užičkog pozorišta, nagra|en je Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, takođe za prošlu godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari