Predstava "Adresat nepoznat" u Jevrejskom kulturnom centru 1

Premijera predstave „Adresat nepoznat“ u režiji Stefana Sablića održava se večeras od 19.30 u novootvorenom Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat“ u Jevrejskoj 16.

U pitanju je adaptacija romana Katrin Kresman Tejlor koji spada spada u red velikih i nezamenljivih knjiga o Holokaustu, poput Dnevnika Ane Frank (1947) i Špilmanovog „Pijaniste“ (1946), u jedan od onih nezaobilaznih dokumenata vremena koji govore o samom mehanizmu nastanka i razvoja fašizma kao nove, tek malo poznate pojave na političkoj pozornici Evrope.

Značaj ovog dela, objavljenog prvi put u Americi 1938, a pisanog na osnovu stvarnih činjenica i događaja, ogleda se i u tome što je, kao i druga slična dela, svoju aktuelnost doživelo u naše dane, i to zbog fatalne privlačnosti fašizma kao teorije podesne za sve oblike radikalizma, sistematizovanih nasilja, netrpeljivosti prema manjinama, njihovom načinu života i ponašanja, ksenofobije, mržnje prema svemu što je različito i drugačije, za antisemitizam, rasizam i svaku versku i drugu isključivost.

Igraju: Maks Ajnštajn – Stefan Trifunović, Martin Šulc – Marko Janketić. Pored režije, Sablić je uradio i adaptaciju i napravio izbor muzike. Kostimograf je Zora Mojsilović.

Predstava se igra na Dan Holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari