Predstava "Urednik": Oda novinarstvu 1Predstava "Urednik" Foto: Jakov Simović

Gde počinje laž, a prestaje istina u vreme svakodnevnih afera, rijalitija, lažnih vesti i borbe za goli opstanak medija, mogao bi da bude siže predstave “Urednik” koja je premijerno odigrana u petak uveče u Dorćol platzu.

Ipak, “Urednik” je više od predstave: priručnik medijske pismenosti, naše ogledalo i oda novinarstvu kao profesiji.

Svaki lik u ovoj predstavi je autentičan i kao u svakoj dobroj priči granica između fikcije i realnosti je nevidljiva jer kao što kaže jedna od junakinja “Urednika” svi smo mi u rijalitiju: “neko gore, neko dole – neko uđe, neko izađe”.

Direktor koji ne voli kafanu ali što se mora nije teško, umorna novinarka koja brine o deci i kreditu, urednik koga od novinarstva zanima samo pozicija, “robusna” urednica crne hronike, pragmatična prezenterka, dežurni novinar poltron, montažer koji sve čuje vidi i zna i glavna junakinja novinarka Vera koja pokušava da odbrani svoj integritet i integritet profesije.

Sve su to autentično odigrane uloge sjajne ekipe glumaca koja je uspela da ispuni najteži zadatak: ne upasti u zamku puke imitacije likova, a opet ne postati njihova karikatura.

Predstava "Urednik": Oda novinarstvu 2
Foto: Jakov Simović

““Urednik“ u kratkim, ali tačnim crtama daje precizan opis života u medijima u današnjoj Srbiji. Ne mogu da gledam očima obične gledateljke, već isključivo novinarskim i, iskreno, sve znam, sve sam već čula ili videla, a opet, bilo mi je muka.

Iako ima komičnih replika koje treba da relaksiraju publiku, gledala sam ko se smeje u sali – nijedan novinar se nije smejao.

Na Verino pitanje s kraja „A šta biste vi uradili“, nemam odgovor, jer da ga imam, do sad bih to uradila. Ovako, svi mi koji hoćemo da ostanemo nezavisni, zapravo se svesni samouništavamo deo po deo (kao Vera), vučemo sa sobom u tu agoniju i porodice (kao Vera) i na kraju, dobijemo jednu mermernu ploču na kojoj ti stoji godina rođenja i smrti i ispod piše „novinar“.

Prizor kom sam prisustvovala u rano jutro nakon premijere i ne mogu da odvojim ta dva utiska,” izjavila je nakon premijere Jovana Gligorijević, pomoćnica urednika Vreme.

Predstava "Urednik": Oda novinarstvu 3
Foto:Jakov Simović

Predstava se dotiče i svih “aktulenih gorućih” pitanja kao što su uzbunjivači javnosti, zagađenje vazduha, političke afere.

Posebna čar predstave je video bim na kojem publika može “direktno” da prati mimiku svih junaka tokom redakcijskog sastanka. Tu je i nekoliko sjajnih kompozicija Ivana Mirkovića Bambija, uz video-radove Sare Marković.

U jednoj od tih pesama postoji stih za koji je reditelj Vojsilav Arsić kaže da se nada da neće biti i konačna reakcija publike na čitavu predstavu, a koja glasi: ’’Pa da. Pa šta?’’

Reprize do srede

Reprizna izvođenja zakazana su za 9, 10. i 11. mart sa početkom u 20 časova u Dorćol Platz-u, a ulaznice se mogu nabaviti preko prodajne mreže Tickets-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari