„Deca deci za Božić“, CD koji su zajedničkim snagama objavili Društvo prijatelja manastira Đurdevi Stupovi u Rasu i PGP RTS, predstavljen je juče u Kamenoj sali Radio Beograda. Reč je o, kako je istaknuto, dosad kod nas nepriređenim božićnim pesmama, uglavnom na stihove vladike Nikolaja Velimirovića, kao i onih koje su preuzete iz srpske, grčke, ruske i rumunske pravoslavne tradicije, na kojima je radilo 10 domaćih autora.

„Deca deci za Božić“, CD koji su zajedničkim snagama objavili Društvo prijatelja manastira Đurdevi Stupovi u Rasu i PGP RTS, predstavljen je juče u Kamenoj sali Radio Beograda. Reč je o, kako je istaknuto, dosad kod nas nepriređenim božićnim pesmama, uglavnom na stihove vladike Nikolaja Velimirovića, kao i onih koje su preuzete iz srpske, grčke, ruske i rumunske pravoslavne tradicije, na kojima je radilo 10 domaćih autora. Za dizajn omota CD zaslužne su monahinje manastira Gradac. Božićni CD urađen je s blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) i bratstva manastira Đurdevi Stupovi u Rasu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vera Vlade Srbije.
Na jučerašnoj promociji, prvi put javno, emitovan je i spot za jednu od pesama sa CD „Anđeli pevaju“, za koji je muziku i aranžman uradio Milan Đurdević (Neverne bebe). Ideja za objavljivanje ovog božićnjeg muzičkog projekta, prema rečima Ljiljane Popović, muzičkog urednika izdanja i autora, nastala je pre dve godine tokom rada na pesmi „Božić, Božić, blagi dan“, koja je takođe uvrštena na CD. Ona je naglasila da je „album poruka božićne radosti, Hristove ljubavi i dokaz da umetnost može da dobije još veću lepotu i punoću kada se stvara u slavu Boga“.
Božićne pesme koje su se našle na CD, tvrdi Ljubomir Ninković, muzički producent CD i autor, „nisu za jednokratnu upotrebu, niti nešto što će se baškariti na top listama, nego su namenjene srcima ljudi, maloj i velikoj deci jer su svi zapravo Božja deca“. „Ovo je delić velikog potencijala koji srpski narod ima i koji je iznedrio u ovom trenutku. To je ono što budi nadu da će i naša deca, koja će biti vaspitana da se raduju životu kroz pesmu, nama doneti spas“, poručio je protosinđel Petar (Ulemek), iguman manastira Đurđevi Stupovi u Rasu. Božićni CD objavljen je u okviru akcije Društva prijatelja „Obnovimo sebe – podignimo Stupove“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari