Pregršt nagrada "Rubištu" 1

Predstava „Rubište“, Šabačkog pozorišta, kao što smo već saopštili, apsolutni je pobednik 54. Festivala profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“, koji je od 7. do 14. maja održan u Novom Pazaru.

Stručni žiri, u sastavu rediteljka Đurđa Tešić, glumac Aleksandar Gajin i dramaturg Spasoje Milanović, glumcima iz Šapca dodelio je nagradu za najbolju predstavu, njenom reditelju Kokanu Mladenoviću nagradu za najbolju režiju. Od četiri ravnopravne glumačke nagrade, tri su dodeljene glumcima iz predstave „Rubište“ Milici Janevskoj, Kristini Pajkić i Slobodanu Petranoviću. Ovoj predstavi pripala je i nagrada Okruglog stola.

U kategoriji ravnopravnih glumačkih nagrada, nagrađen je i Zdravko Miletić za ulogu u predstavi „Četiri brata“, u režiji Dragana Jakovljevića, iz Knjaževsko-srpskog pozorišta iz Kragujevca. Specijalna festivalska nagrada dodeljena je predstavi „Kepler 452B“, koju je režirao Jug Đorđević, a izveli su je glumci pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja. Glumica Jelena Filipović, koja je igrala u ovoj predstavi, dobila je nagradu za najboljeg mladog glumca. Najbolji kostimograf je Aleksandar Kovačević, koji je dobio nagradu za kostime u predstavi „Lift – slobodan šou“ režisera Nenada Todorovića, u izvođenju pozorišta iz Prištine.

Osim ovih predstava u takmičarskom delu odigrane su i „Žak i njegov gospodar“ Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, u režiji Davida Alića, „Svedobro“ u režiji Nemanje Rankovića iz Narodnog pozorišta iz Užica i „Dom Bernarde Albe“, u režiji Bojane Lazić, koju su igrali glumci Plus teatra iz Lazarevca.

Predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije Ivana Nedeljković ocenila je da je publika u ovom gradu mogla „da uživa u odličnim predstavama različitih žanrova“. Na programu su bile i predstave tri pozorišta koja učestvuju na Sterijinom pozorju, što dovoljno govori o kvalitetu.

U toku ove manifestacije otvorena je izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije „Meša Selimović u pozorištu“ (stotinu godina od rođenja), autorke Olge Marković i promocija knjige „Pozorišni direr i drugi zapisi“ u izdanju Sterijinog pozorja. Festivalska zavesa je spuštena nakon predstave „Ožalošćena familija“, u režiji Miodraga Dinulovića, koju su odigrali glumci Kraljevačkog pozorišta u čast pobednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari