Premijera plesne predstave "Goli" 3. marta, za rođendan Bitef teatra 1Foto: Promo

Premijera plesne predstave „Goli“, po konceptu i u režiji iji Isidore Stanišić koja sa igračima potpisuje i koreografiju, Bitef teatar obeležiće 3. marta još svoj jedan rođendan.

„Goli“ prati istoriju tekstila i odnosa čoveka prema tekstilu, a videćemo da je progres regresirao čoveka u postvareno biće, dok je ispraznoj stvari dao ulogu idola.

Čitav tehnološki napredak usredsređen je na superficijelno poboljšanje, čime čovekova intervencija u evoluciju dovodi do gubljenja ljudskosti, a najvidljivija putanja površinskog napretka jeste odeća, naša druga koža, naša prilika za transformaciju, naše skrovište, ali i propadalište. Pametno odelo nas čini boljim ljudima ili nosiocima istog? Stil života jednog nosioca važniji je od samog života drugog nosioca? Je li onda taj nosilac i dalje čovek ili je evoluirao u drugi naziv? Ko je, ili šta je taj nosilac? Da li Supermen leti ili pada, i zavisi li to samo od vijorenja plašta? I na kraju, ko smo kad smo goli? Kako ističu autori predstave, cilj im je bio da u eri promocije transhumanizma ne propituju šta sve čovek ovom vrstom progresa dobija, već šta gubi.

U predstavi igraju Ana Ignjatović-Zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Dušan Bajčetić, Staša Ivanović i Ivana Pavićević, tekst i dramaturgiju potpisuje Dimitrije Kokanov, muziku Darja Janošević, scenu i kostim Marijana Zorzić Petrović.

Kako se istiće u saopštenju Bitef teatra, oni su ponosni što su u sezoni u kojoj su, u otežanim uslovima izazvanih merama zaštite od epidemije, ipak uspeli da organizuju i ostvare zanimljive pozorišne projekte.

„Pored organizacije Bitef festivala, učestvovali smo na bitnim lokalnim i internacionalnim festivalima sa predstavama sa redovnog repertoara Bitef teatra, dobili nagrade i priznanja, te smo tako potvrdili bitnost i potrebnost ovog teatra na pozorišnoj sceni regiona. Bitef teatar je kroz programe Bitef zona i Mesec nezavisne scene – takođe, uspeo da servisira i prezentuje veoma zanimljive predstave raznih regionalnih umetnika i trupa koje skreću pažnju na sebe svojim inovativnim radom. Očuvali smo i unapredili stalni dijalog sa zajednicom, kroz mnoge tribine i promocije, vorkšopove i treninge, unapređujući „školu pozorišnog mišljenja bitefovskog karaktera“ koja osnažuje umetnike i doprinosi sceni svežim i inovativnim žanrovskim rešenjima. Jednako gradeći repertoar postdramskog, dramskog i plesnog teatra, ponudili smo krosover žanrovska rešenja, šireći i unapređujući uticaj tendencija Bitefa i uvezujući još čvršće Bitef teatar u mrežu regionalnih pozorišnih kuća koje obraćaju pažnju na definisanje i pozicioniranje stilskog i sadržajnog jezika savremenog pozorišnog trenutka, ističe se u saopštenju Bitef teatra.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari