Premijerne projekcije u ponedeljak u KC Beograd 1Sa snimanja ekipe u Užicu, Foto: Milica Đorđević

Filmovi snimljeni na 13. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija“, u okviru koga se organizuje i 8. Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc“, biće prikazani u ponedeljak, 27. avgusta, u 21 čas u dvorani Kulturnog centra Beograda.

Petnaest učesnika – studenata produkcije, režije, kamere, zvuka i montaže, bili su podeljeni u tri ekipe i, od 11. do 18. avgusta, boravili su u Čačku, Ivanjici i Užicu, gde su snimali dokumentarce o ženama i ženskim pitanjima. Po završetku snimanja, okupili u se u Požegi, gde je u toku montaža snimljenog materijala.

Ekipa predvođena rediteljkom iz Španije Inmom de Rajes snimala je dokumentarac na užičkoj pijaci, prateći Anicu, ženu koja, deleći štand sa drugim ženama, pronalazi novi dom i izlaz iz svakodnevice. Snimatelj filma je Bendžamin Garaj iz Argentine, montažerka Maha Musa iz Palestine, dok je organizatorka Milica Jokić.

„Iskustvo sa kampa je fenomenalno, jer imamo priliku da, kroz stvaranje dokumentarca, zajedno sa kolegama, učimo o različitim kulturama i upoznajemo nove ljude“, naveo je Egipćanin Ahmed Karem, koji je dizajner zvuka na filmu snimljenom u Užicu.

Argentinka Gala Negrelo, rediteljka filma snimljenog u Ivanjici, ocenila je da je kamp „sjajno iskustvo“ i da je „zahvalna na tome što ima priliku da sarađuje sa ljudima iz čitavog sveta“, te da je u „svakom članu ekipe prepoznala drugačiju poetiku“.

Junakinja dokumentarca snimljenog u Ivanjici je osamdesetogodišnja Ruža, koja sa snahom svakodnevno provodi vreme u prirodi. One tragaju za divljim kupinama, a uveče, nakon napornog dana, vraćaju se kućnim poslovima. Pored rediteljke, ekipu filma čine: snimatelj Arnold Fernandes iz Indije, organizator Osama Ajed iz Egipta, snimateljka tona Olga Solovjeva iz Rusije i montažer Stefan Rokvić.

Tim koji je snimao u Čačku čine: rediteljka Siham Hinavi iz Francuske, organizator Sidali Zafoun iz Alžira, snimateljka Ravan Namngani iz Saudijske Arabije, snimatelj zvuka Evgenij Ziborov iz Rusije i montažer je Jakob Hrešček iz Slovenije. „Naš film govori o Jovanki, neverovatnoj ženi koja živi u blizini Čačka. Ona se bavi lovom i veoma je vredna žena i majka“, otkrila je rediteljka filma Siham Hinavi, koja je impresionirana ljudima u Čačku i celoj Srbiji.

I snimateljka snimateljka Ravan Namngani nije krila oduševljenje našom zemljom i objasnila je da je „Srbija drugačija od svih zemalja u kojima je bila“. „Imali smo priliku da upoznamo Srbiju na najbolji mogući način, ulazeći direktno u živote ljudi, u njihove domove i upoznajući njihove porodice“, svedoči Ravan Namngani.

Kamp je okupio studente iz 23 države koji učestvuju u produkciji dokumentarnih filmova, pohađaju predavanja iz režije kreativnog dokumentarnog filma i prisustvuju projekcijama i razgovorima o dokumentarnom filmu. Organizator kampa je Nezavisni filmski centar „Filmart“, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, Grad Čačak, Opština Ivanjica, producentska kuća „Cinnamon Films“, uz podršku brojnih prijatelja i partnera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari