Premijerom filma „Mamaroš“ reditelja i scenariste Momčila Mrdakovića u utorak, 2. jula, počeće 42. Filmski festival u Sopotu Sofest, na kome će do 6. jula biti prikazano deset ostvarenja domaće kinematografije snimljenih u poslednjih godinu dana, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada. Festival će posle tradicionalnog defilea autora i glumaca ispred Centra za kulturu Sopot svečano otvoriti glumica Mira Banjac, koja u ostvarenju „Mamaroš“ glumi Maru, a specijalna gošća biće slavna glumica Mira Stupica, kojoj će 42. izdanje festivala, malo pre njenog 90. rođendana, učiniti posebnu posvetu projekcijom filmova „U mreži“ i „Roj“.

U Mrdakovićevoj mračnoj komediji, koja je juče imala svoju svetsku premijeru na Moskovskom filmskom festivalu, pored Mire Banjac glavnu ulogu, tipičnog maminog sina („mamaroša“) igra Bogdan Diklić. Pored „Mamaroša“ na 42. Sofestu biće premijerno prikazan i film „Država“ Jelene Marković, o Mariji, profesorki političke teorije, kojoj bolesni otac otkriva tajna medicinska dokumenta za čiji sadržaj su zainteresovane obaveštajne službe. Na programu su i ostvarenja: „Ljubav dolazi kasnije“ Hadži Aleksandra Đurovića, „Artiljero“ Srđe Anđelića, „Krugovi“ Srdana Golubovića, „Vir“ Bojana Vuka Kosovčića, „Falsifikator“ Gorana Markovića, „S/Kidanje“ Koste Đorđevića, „Led“ Jelene Bajić Jočić i „Ljuljaška“ Tamare Drakulić, idejno zasnovan na muzičkoj radio-emisiji koju je sa Anom Ivanović vodila na nezavisnom internet radiju Novi radio Beograd. U skladu sa tradicijom festivala, dečji program činiće projekcije filmova „Madagaskar 3“, „Pet legendi“ i „Zvončica i tajna krila“.

– Na 42. izdanju Sofesta imaćemo prilike da pogledamo deset novih domaćih ostvarenja. S obzirom na trenutnu situaciju u domaćoj kinematografiji, u kojoj Ministarstvo kulture nije dodelilo nikakva sredstva za sufinansiranje filma i najavljene promene zakona po kojima bi se ukinula i sredstva koja dodeljuju RATEL, RRA i Javni servis, ko zna da li ćemo sledeće godine i moći da održimo festival – kazala je predsednica UO festivala Gorica Mojović i dodala da organizatori festivala pamte i festivale na kojima je samo jedan film bio na programu. Prema njenim rečima, manifestacija je ove godine dobila četiri miliona dinara od Grada Beograda, što je polovina sredstava od prethodne godine, ali i milion dinara od Ministarstva kulture. Ona je objasnila da najveći deo sredstava ide na nagrade, tako da će dodatni novac koji su dobili od Ministarstva učiniti da te nagrade budu pristojnije.

– Zbog smanjenih sredstava ove godine nećemo moći da održimo projekcije na otvorenom. Takođe, ove godine smo zbog štednje smanjili i broj članova žirija – rekao je Dragan Marinković, direktor Direkcije Festa, i dodao da će umesto pet članova sa jednim međunarodnim filmskim radnikom, ove godine žiri imati tri člana. To su: glumica i profesorka Akademije umetnosti Dragana Varagić, profesor FDU Filip Fetije Dautović i prošlogodišnji laureat, reditelj filma „Ustanička ulica“ Miroslav Terzić.

Prateći program festivala u Centru za kulturu Sopot činiće izložba posvećena Miri Stupici, kao i izložba fotografija sa prethodnih festivala.

Defile fijakera

Nakon džipova, oldtajmera i vespi na otvaranju 42. Sofesta glumce i autore filmova do Centra za kulturu Sopot dovoziće fijakeri.

– Želeli smo da prikažemo nešto što predstavlja naš kraj i naše podneblje – kazao je Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari