Preminuo glumac Feđa Stojanović 1Foto: Wikipedia/Plus Online

Pozorišni, filmski i televizijski glumac Feđa Stojanović preminuo je danas u Beogradu u 74. godini, saopštilo je pozorište Atelje 212.

Stojanović je rođen u Aleksincu 1948. godine, a diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine u klasi profesora Milenka Maričića. Bio je stalni član Ateljea 212 od 1973. godine.

Radio kao profesor na Katedri za glumu na Akademiji umetnosti BK Univerziteta.

Odigrao je veliki broj uloga u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Madlenijanumu, Malom pozorištu „Duško Radović“, Pozorištu „Boško Buha“, a široj publici poznat je i po brojim ulogama u filmovima i TV serijama.

Glumio je, između ostalih, u predstavama Molijer, Čudo u Šarganu, (Ne)sumnjivo lice, Tri verzije života, Otac na službenom putu, Zoran Đinđić, Revizor, Gospodin Biderman i piromani…

Ostaće upamćen po ulogama u filmovi Tamo i ovde, Ljubav i drugi zločini, Čarlston za Ognjenku, Flert, San zimske noći, Siroti mali hrčki 2010, Mala noćna muzika, T.T. Sindrom, Kupi mi Eliota, Lepa sela lepo gore, Višnja na Tašmajdanu…

Role je imao i u TV serijama „Selo gori, a baba se češlja“, „Moj rođak sa sela“, „Ulica lipa“, „Bela lađa“, „Košarkaši“, „Stižu dolari“, „Kazneni prostor“, „Porodično blago“, „Srećni ljudi“, „Bolji život“, „Roman o Londonu“, „Šešir profesora Koste Vujića“…

Tokom karijere osvojio je nagrade „Strahinja Petrović“ FDU Beograd, „Tanhofer“ FDU Beograd, Povelja za izuzetnu ulogu na Filmskim susretima u Nišu 2002. godine.

Pre četiri godine preminuo mu je sin, poznati reditelj Uroš Stojanović za koga je Feđa govorio da mu je bio najveći kritičar.

„Mislim da je prošlo to viteško vreme da se borimo za istinu. Okruženi smo lažima i isključivo ličnim interesima. Posle svih prevara i razočarenja više nikome ne verujem. Odlično se osećam jer više nemam iluzije. A sve mi je bliža ona misao: „Ja sam zaćutao kad sam video ko je sve progovorio““, rekao je prošle godine u intervjuu za list Politika.

Vreme i mesto sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari