Preminuo Milan Lane Gutović 1Foto: Screenshot/YT/Nova S

Glumac Milan Lane Gutović preminuo je danas u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 75. godini života.

Glumac je pre više od nedelju dana primljen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu sa simptomima korona virusa, ali je na testu u tom trenutku bio negativan.

Nakon što su mediji pisali o njegovom teškom zdravstvenom stanju od kako je primljen u bolnicu, glumac je pre neki dan izjavio: „Valjda ću biti bolje“. Međutim, ubrzo je morao na respirator.

Lane Gutović rođen je na Umci 11. avgusta 1946. godine Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je jedan od članova čuvenih “Bojanovih beba” (Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković…) koje je Bojan Stupica 1967. godine primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 2006. godine, gde je bio “prvak drame”.

Ostaće upamćen po ulogama u pozorišnim predstavama „Kad su cvetale tikve“, „Buba u uhu“, “Otelo”, “Putujuće pozorište Šopalović”, „Narodni poslanik“, “Lažni car Šćepan Mali“, “Gospođa ministarka“, “Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Sumnjivo lice“…

Iza sebe je ostavio i veliki broj filmskih uloga, među kojima su u „Laf u srcu“, „Tesna koža“, „Majstor i šampita“, „Špijun na štiklama“, „Erogena zona“, „Sedam i po“…

Glumio je u TV serijama kao što su “Diplomci“, “Sedam sekretara SKOJ – a”, “Bolji život”, “Metla bez drške”, “Otvorena vrata”, “Ono naše što nekad bejaše”, “Bela lađa”, a bio je i u ulozi voditelja televizijskih šou programa.

Tokom svoje karijere dobio je više nagrada, među kojima su Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Nagrada “Zoran Radmilović”, “Zlatna arena”, Zlatni ćuran za životno delo…Od filmskih nagrada Milan Gutović ima dva priznanja „Car Konstantin“ za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.

– Druga zanimanja jednostavno nisu bila stvorena za mene i osećao sam da zauzimam nečije mesto i da bi on od mene to mnogo bolje radio. Dok igram nemam utisak da bi neko to bolje radio, rekao je u jednom od intervjua za Danas odgovarajući na pitanje šta ga je privuklo da se bavi glumom.

U jednom od poslednjih intervjua za naš list Gutović je prošle godine govorio i o pandemiji korona virusa tokom trajanja vanrednog stanja.

– Bolest se pobeđuje ili izlečenjem ili smrću, zato virusu nema spasa. Mi ćemo se ili izlečiti ili umreti ali njega neće biti. Ostaće samo spasioci, rekao je tada Gutović.

List Danas je, kako je isticao, čitao “iz nužde”, jer nije imao “drugi list koji bi mi eventuelno zamenio ono što piše Danas”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari