Pritisci za promenu Statuta? 1Foto: FoNet / Nenad Djordjevic

Vlada Srbije razrešila je pesnika Dragana Hamovića dužnosti člana Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije i na njegovo mesto imenovala profesora Učiteljskog fakulteta Aleksandra Jovanovića, objavljeno je na sajtu vlade.

Hamović je podneo ostavku na ovu dužnost zbog odluke Ministarstva kulture i informisanja od 23. maja da kao „neregularan“ poništi konkurs za izbor novog upravnika NBS.

UO Narodne bibliteke Srbije od pet kandidata za novog upravnika izbrao u uži izbor dosadašnjeg upravnika Lasla Blaškovića, kome je 8. juna istekao mandat i načelnika Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS Milorada Vučkovića. Dragan Hamović, koji radi kao savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, podneo je ostavku ocenivši da je konkurs poništen „zbog nekih formalnih finesa“.

Rok od mesec dana koji je Ministarstvo kulture dalo UO NBS da, u saradnji sa pravnicima Ministarstva, raspiše novi konkurs istekao je 23. juna. Novi konkurs još nije raspisan, a u NBS se nezvanično priča da se na predsednika UO profesora Veljka Brborića, šefa Katedre za srpski jezik na Filološkom fakultetu BU, vrši pritisak da se pre novog konkursa promeni Statut NBS, što Brborić, navodno, odbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari