“Prizvan i pozvan” na festivalu IDFA 1Foto: Promo Filmski centar Srbije

Srpski dokumentarni film “Prizvan i pozvan”, autora Luke Papića i Srđe Vuče, imao je uspešnu svetsku premijeru u takmičarskom programu “Envision” 35. međunarodnog festivala dokumentarnog filma IDFA, najprestižnijeg festivala tog tipa u Evropi, koji do 20. novembra traje u Amsterdamu, piše portal Filmskog centra Srbije.

Film je prikazan u programskoj celini koja okuplja samo 12 probranih filmova, a nakon premijere i repriznih projekcija održani su razgovori publike sa autorima Papićem i Vučom, koji su bili izuzetno posećeni.

Film “Prizvan i pozvan” (trajanje 64 minuta) nastao je u produkciji kuće “Ranč production” i uz podršku Filmskog centra Srbije.

“Prizvan i pozvan” na komičan i nekonvencionalan način promatra jedan od najčudniji perioda u srpskoj političkoj istoriji. Nekoliko bivših predsedničkih kandidata, danas neprilagođenih antiheroja priseća se događaja oko prvih višestranačkih izbora 1990. godine i ponovo proživljava taj, za sve njih, sudbonosan događaj, ne shvatajući da su bili samo sporedni igrači.

Scenario, režiju, montažu i produkcija filma potpisuju Luka Papić i Srđa Vučo. Papić je bio i direktor fotografije, za dizajn zvuka bio je zadužen Mićun Jauković, supervizor montaže je Jelena Marković, koproducent Jovan Bačkulja, a saradnik na scenariju Vladimir Vulević.

Produkcija veliku zahvalnost duguje kolektivu Medijska arheologija na čiji se rad sa arhivom i istraživanje “Prizvan i pozvan” nadovezuje.

Ovo je drugi dugometražni dokumentarni film “Ranč productiona” koji je imati premijeru tokom 2022. godine. Prethodno prikazani film “Bez” osvojio je nagrade na festivalima Visions du Reel, Beldocs i Underhill a samo u oktobru prikazana je na festivalima Astra film festival u Rumuniji i 30_70 u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari