Centar za nove medije, kuda.org podržao je štrajkače koji već više od 100 dana zahtevaju smenu direktora Tomislava Kneževića. Tokom vikenda, Centar je uputio pismo-proglas, koje je adresirano na predsednika Skupštine Novi Sad Zorana Vučevića, gradonačelnicu Novog Sada Maju Gojković i Radovana Jokića, člana Gradske uprave zaduženog za kulturu, u kojem se, između ostalog, kaže: „Ovim dopisom vam upućujemo zahtev za hitno rešenje problema ‘Pozorišta mladih’ u Novom Sadu, čija je većina zaposlenih glumaca i radnika u štrajku već više od 100 dana, prevashodno zbog nemogućnosti nastavka profesionalne saradnje sa sadašnjim direktorom i, istovremeno, umetničkim direktorom ovog pozorišta.

Centar za nove medije, kuda.org podržao je štrajkače koji već više od 100 dana zahtevaju smenu direktora Tomislava Kneževića. Tokom vikenda, Centar je uputio pismo-proglas, koje je adresirano na predsednika Skupštine Novi Sad Zorana Vučevića, gradonačelnicu Novog Sada Maju Gojković i Radovana Jokića, člana Gradske uprave zaduženog za kulturu, u kojem se, između ostalog, kaže: „Ovim dopisom vam upućujemo zahtev za hitno rešenje problema ‘Pozorišta mladih’ u Novom Sadu, čija je većina zaposlenih glumaca i radnika u štrajku već više od 100 dana, prevashodno zbog nemogućnosti nastavka profesionalne saradnje sa sadašnjim direktorom i, istovremeno, umetničkim direktorom ovog pozorišta. Iako je pozadina ovog problema većini građanstva potpuno netransparentna, većina institucija kulture u ovom gradu jasno vidi da je u ovom slučaju, kao i u većini vaših odluka kada je ‘kulturna politika’ grada u pitanju, na delu krajnji oblik politizacije umetnosti i kulture. Nama je jasno da se takozvane kulturne strategije u ovom gradu svode na potpuno nekompetentnu preraspodelu upravljačkih pozicija među vrlo često neprofesionalnim kadrovima političkih stranaka, što je u ovom slučaju još pogubnije, jer trenutna preraspodela ‘kulturnih fotelja’ počiva na koaliciji vaše stranke i Demokratske stranke Srbije. Od vas se ne zahteva donošenje rešenja za Kosovo. Od vas tražimo nešto mnogo manje i realnije – iznalaženje rešenja za problem jedne gradske kulturne institucije, za čije rešenje, čini se, podjednako ne postoji interesovanje. Kako je sam Grad osnivač ‘Pozorišta mladih’, a vi ga trenutno vodite, to znači da je odgovornost za njegovo (ne)funkcionisanje u vašim rukama. Ignorisanjem problema, stiče se utisak da vi smišljeno bežite od svoje odgovornosti. Pored toga, ‘Pozorište mladih’ je jedna od samo 12 institucija kulture na nivou grada, koje su u direktnoj nadležnosti grada Novog Sada, dok se sve ostale kulturne aktivnosti realizuju posredstvom projekata“.
U proglasu se, takođe, navodi da će od danas u vezi sa ovim problemom biti vršen svakodnevni pritisak, ne samo jedne, već gotovo svih kulturnih institucija Novog Sada. Takođe će se pokrenuti još intenzivnija medijska kampanja prema domaćim i internacionalim medijima i institucijama. Pismo proglasa biće svakodnevno upućivano na nadležne u gradu, a tekstu proglasa će biti priključen i po jedan dopis podrške nekih od institucija kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari