Program o časopisu „Interkulturalnost“ u novosadskoj „Svilari“ 1

Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski” organizuje u saradnji sa Kulturnom stanicom “Svilara” retrospektivnu izložbu “Interkulturalnost” u četvrtak, 19. septembra, od 19 sati u “Svilari”, Ulica Đorđa Rajkovića 6b.

Na otvaranju će govoriti: Milena Dragićević Šešić, Dragan Jelenković, Vladimir Pavić i Aleksandra Bosnić Ðurić, glavna urednica časopisa. Izložbu su priredili Dragan Jelenković, Pavle Halupa i Vladimir Pavić, a ulaz na program je slobodan.

Časopis “Interkulturalnost” Kulturnog centra Vojvodine „Miloš

Crnjanski“, jedinstven je po svom tematskom okviru, ima misiju podsticanja i afirmacije interkulturalne komunikacije u Vojvodini. Prvi broj objavljen je 2011. godine i od tada do danas u kreativnom timu koji realizuje časopis, našli su se eksperti iz Srbije, Evrope i sveta. U međuvremenu, časopis je postao prepoznatljiv po svom vizuelnom identitetu, čiji je autor Dragan Jelenković. U svakom broju objavljivani su autorski foto editorijali mladih fotografa iz celog sveta.

– Ova izložba je posvećena svima onima koji veruju u moć interkulturalnih dijaloga, empatije i osvajanja prostora kosmopolitske bliskosti.Najsažetije i verovatno najprikladnije pojašnjenje misije časopisa „Interkulturalnost“ glasilo bi ovako: „Interkulturalnost“ je pokušaj suptilne teorijske intervencije u prostoru savremene društvene prakse, uspostavljenih ili tek slućenih modela komuniciranja, mišljenja i delanja. Negde između hipertrofirano ekstatičnih, često površnih globalnih komunikacija i trendova i zauvek postojećih i opstajućih „varoši zlih volšebnika“ i tamnovilajetskim dahom prožetih palanki. Nezavisno od naših htenja ili afiniteta, postoji, sasvim uronjen u realitet raskošni i nepredvidivi potencijal Različitog. Nasuprot jednoznačnosti, zatvorenosti, zauvek-zadatosti i paranoidnom begu od različitosti, nasuprot, dakle, filozofiji završenog sveta krije se, ali i nalazi, kao u svakom lucidno konstruisanom lavirintu, kaleidoskopsko vrenje fiktivnih i realnih provincija i metropola koje podrazumeva istovremeno mapiranje i otkrivanje sveta drugosti, istakla je za list Danas Aleksandra Đurić Bosnić, glavna urednica časopisa.

Nakon otvaranja izložbe, u muzičkom delu programa organizovan je i koncert Agote Vitkai Kučera & Klemm’n’band-a. Nastupaju: Agota Vitkai Kučera – vocal; Klem David – klavir; Bence Salai – gitara; Fedor Ruškuc – bas; Akoš Dieneš – bubanj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari