Projekcija "Nosferatua" uz živu muziku 1

Festival Dani orgulja – Dies organorum, od danas do 7. jula održava se 16. put.

Otvara se večeras u 20.30 u Katedrali Blažene Djevice Marije koncertom kojim će se Andrea Maćinanti prvi put predstaviti beogradskoj publici, programom koji čine dela italijanskih kompozitora nastala na prelazu 19. i 20. veka, Marka Enrika Bosija, Otorina Respigija, Đakoma Pučinija i Đuzepea Mulea, kao i delo orguljaša i kompozitora Masima Nozetija iz 1994. godine.

Povodom desetogodišnjice smrti saradnika i prijatelja Festivala, orguljaša Karla Homela, biće održano predavanje i koncert u Muzeju nauke i tehnike. Ne tako često izvođenu baroknu muziku Bohemije, Skandinavije i Novog sveta predstaviće duo Danilo Novaković, barokna violina i Lana Jelenković, orgulje, na koncertu pod nazivom Rariora i marginalia, 2. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije. Četvrti dan festivala, nedelja, 3. jul, posvećen je deci. Program u Muzeju nauke i tehnike počinje u 10 sati – koncert za decu od dve do četiri godine kada će Baby Artish i Marija Družijanić izvesti poznate melodije klasične muzike i upoznati mališane sa zvukom najvećeg instrumenta, a nastavlja se u 11 sati, kada će Marija Družijanić uz pomoć učenika MŠ Stanković, predškolskoj i školskoj deci približiti istoriju orgulja od nastanka do danas.

LJubitelje horor i nemih filmova, kao i orguljske muzike očekuje pravo iznenađenje – projekcija kultnog filma „Nosferatu – Simfonija užasa“ (Nemačka, 1922) 4. jula u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini. Ovu filmsku projekciju će pratiti i jedinstveno živo izvođenje muzike na sceni koje će upriličiti austrijski umetnik Franc Danksagmiler, na orguljama i elektronici. Specijalno za ovu priliku graditeljska kuća POM iz Mađarske iz Pečuja poslala je mali instrument na kom će biti izveden ovaj koncertni program. Program je ostvaren u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu.

Završnica Festivala orgulja je u Katedrali Blažene Djevice Marije. U sredu, 6. jula, u 20.30 beogradskoj publici će se resitalom predstaviti orguljaš Pavao Mašić, koji će se sledećeg dana u četvrtak, 7. jula, u 20.30 pridružiti Horu i Simfonijskom orkestru RTS-a i vokalnim solistima koje će voditi Maestro Vladimir Kranjčević. Na svečanom zatvaranju biće izvedeni moteti B. Britna i čuveni Rekvijem G. Forea. Koncert zatvaranja predstavlja nastavak dobre saradnje Kulturnog centra Beograda i Muzičke produkcije RTS-a.

Ulaz na projekciju filma u Kolarčevoj zadužbini je 300 dinara, a na ostale programe je slobodan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari