Značajnom donacijom od 600.000 evra za renoviranje i opremanje Atrijuma Narodnog muzeja u Beogradu, kiparska Fondacija A. G. Leventis pridružila se trenutno najvažnijem projektu u oblasti kulture u Srbiji, rekonstrukciji centralne muzejske ustanove. „Ovo partnerstvo omogućiće da se ne samo realizuje deo projekta u kojem želimo da predstavimo istinski kulturni identitet Srbije i otvorimo prostor za novo, drugačije razumevanje Srbije, već i da u muzeju kreiramo prostor za snoviđenje.

Značajnom donacijom od 600.000 evra za renoviranje i opremanje Atrijuma Narodnog muzeja u Beogradu, kiparska Fondacija A. G. Leventis pridružila se trenutno najvažnijem projektu u oblasti kulture u Srbiji, rekonstrukciji centralne muzejske ustanove. „Ovo partnerstvo omogućiće da se ne samo realizuje deo projekta u kojem želimo da predstavimo istinski kulturni identitet Srbije i otvorimo prostor za novo, drugačije razumevanje Srbije, već i da u muzeju kreiramo prostor za snoviđenje. Nadamo se da će ova pomoć bez ograničenja biti inspiracija i drugima za učešće u ovoj prioritetnoj kulturnoj misiji Srbije i da će pomoć Fondacije Leventis biti prepoznata kao početna energija, oslonac koji i drugi mogu da nadograde, za stvaranje Narodnog muzeja kakav je danas neophodno potreban Srbiji“, istakla je direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin na jučerašnjoj svečanosti u Atrijumu NM.
Fondacija A. G. Leventis – osnovana 1979. kao rezultat napora kiparskog filantropa Anastasiosa G. Leventisa – prisutna je u aktivnostima Narodnog muzeja u Beogradu već nekoliko godina, napomenula je Tatjana Cvjetićanin, i to pre svega kroz obrazovne sadražje i Letnju školu konzervacije Centra NM „Dijana“.
Zahvaljujući se upravi i stručnjacima Narodnog muzeja, direktor Fondacije A. G. Leventis, profesor Vasos Karajorgis, istakao je da je četrdeset godina nakon svoje prve posete Narodnom muzeju u Beogradu, u prilici da ispuni svoju želju o saradnji dve zemlje. „Renoviranje će uključiti potpuno opremanje slušaonice, prostora za specijalne izložbe kao i malog prostora za promociju kulture antičkog Kipra“, naveo je profesor Karajorgis.
Prisutnima, među kojima su bili i ambasadori Grčke i Kipra u Beogradu kao i predstavnici brojnih institucija kulture, obratio se juče i pomoćnik ministra kulture Miladin Lukić.
Obiman projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje Narodnog muzeja u Beogradu počeće sredinom avgusta ove godine. Deo sredstava, preko šest i po miliona evra, obezbeđen je Nacionalnim investicionim planom, a završetak radova planiran je 2010. godine. Prema projektu profesora Milana P. Rakočevića, reorganizacijom će Narodni muzej dobiti oko 30 odsto dodatnog prostora za rad, dok će raspoloživi izložbeni prostor biti veći čak dva i po puta od postojećeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari