Stamenu Milovanoviću, književniku iz Niša, za pripovetku „Java, snovi i snoviđenja“, dodeljenja je prva nagrada na 14. književnom konkursu „Milutin Uskoković“ za najbolju savremenu pripovetku na srpskom jeziku u prošloj godini. Konkurs su raspisali užička narodna biblioteka i časopis za književnost, umetnost i kulturu Međaj.

Stamenu Milovanoviću, književniku iz Niša, za pripovetku „Java, snovi i snoviđenja“, dodeljenja je prva nagrada na 14. književnom konkursu „Milutin Uskoković“ za najbolju savremenu pripovetku na srpskom jeziku u prošloj godini. Konkurs su raspisali užička narodna biblioteka i časopis za književnost, umetnost i kulturu Međaj. Uz nagradu sleduje i novačani iznos od 30.000 dinara. Na konkurs se prijavilo 79 autora iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, ali i iz Švedske, Kanade i sa Kipra, koji su prijavili ukupno 97 pripovedaka. Žiri u sastavu mr Rade Vučićević, Ivan Ršumović, književnik i dr Miomir Milinković, pored prvonagrađenog rada, nagradili su i Sašu Stojanovića iz Leskovca sa 20.000 dinara za pripovetku „Pentameron ili poučna priča o Prokuplju“, ali i Dragana Popovića iz Užica sa 10.000 dinara za priču „Venac za Ljubicu“. Osim njih, nagrađeno je još sedam pripovedaka, a sve će biti objavljene u časopisu Međaj.
Stamen Milovanović, po rečima Vučićevića, već je ušao i srpsku narativnu pripovest i kao učesnik ovog kokursa ranije je nagrađivan, a na prethodnom je osvojio drugu nagradu. „Kvalitativni pomak konkursa ove godine bio je očigledan, a pokazalo se i da srpska realistična pripovest ima svoju tradiciju“, ocenio je Vučićević, dodavši da su prva i druga nagrađena priča imale isti broj bodova, te da se žiri za najbolju izjasnio glasanjem. „Sve tri nagrađene pripovetke govore istim ili sličnim jezikom o našim tragedijama. Opšte stanje, socijalne i društvene prilike uticale su da učesnici konkursa ispričaju priče koje nisu lepe, ali su lepo ispričane“, naveo je Vučićević. Ističući značaj ovog konkursa, koji je izazov i za afirmisane pisce, Ivan Ršumović istakao je da je potrebno da Narodna biblioteka i časopis Međaj, koji organizuju konkurs, dobiju više novca od užičke opštine.
Objavljivanjem rezultata, inače, raspisan je i konkurs za ovu godinu. Radove pod šifrom autori mogu da pošalju do 31. decembra 2007, a detalji o konkusru dostupni su na veb sajtu užičke Narodne biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari