Prvi put u istoriji najveću zaradu ostvario film koji nije snimljen u Americi 1

Najuspešniju međunarodnu distribuciju u 2020. godini zabeležio je kineski film „Osam stotina“ reditelja Guan Hua, i tako postao prvi kinematografski naslov u istoriji koji je ostvario ovakav uspeh a da nije snimljen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova istorijska drama smeštena u period Drugog svetskog rata zaradila je oko 461,5 miliona dolara na blagajnama širom sveta. Ovo je inače prvi put od 2007. godine da je najgledaniji film na celom svetu ostvario zaradu ispod milijardu dolara, a prvi put u istoriji da je najvažnije filmsko tržište bila Kina, a ne Sjedinjene Američke Države.

Sve ovo posledice su pandemije korona virusa koja je dovela do toga da dobar deo 2020. godine bioskopi u pojedinim državama uopšte ne rade, ili da rade u ograničenim kapacitetima (sa smanjenim brojem projekcija, skraćenim radnim vremenom ili, između ostalog, sa projekcijama samo na otvorenom).

Pored toga, distribucija brojnih filmova, od kojih se moglo očekivati da će dovesti veliki broj publike u bioskopske dvorane, pomerena je za 2021. ili čak i kasnije. Tu se pre svega misli na novi nastavak iz serijala o Džejmsu Bondu „No Time to Die“, ali i na „Čudesnu ženu 1984“ koja se od 25. decembra prikazuje tek u pojedinim bioskopskim salama.

Ovaj naslov svoj put do publike traži i putem jednog od popularnih striminig servisa, a slično je i brojnim drugim ostvarenjima, koji su umesto u bioskopske sale, otišli pravo na internet.

Na ukupan zbir uticalo je i to što je situaciji sa korona virusom u Aziji, a pre svega u Kini, bila daleko drugačija nego u ostatku sveta. Kako su se pojedine zemlje borile sa kovidom vidi se i po bioskopima, pa su tako u drugoj polovini godine sale najbolje radile u Kini.

To dodatno potvrđuje i najgledaniji film – pomenuti „Osam stotina“, koji je svoju distribuciju imao tek u nekoliko država sveta, dok je u svojoj zemlji ostvario profit od čak 460 miliona dolara (dakle, tek 1,5 miliona u drugim zemljama).

Prema podacima portala Boksofis modžo (boxofficemojo.com), koji prati zaradu filmova na sistematičan, algoritamski način, drugi najgledaniji film bio je „Loši momci zauvek“ sa zaradom od 426 miliona dolara.

Novi nastavak akcione komedije sa Vilom Smitom i Martinom Lorensom u glavnim ulogama prikazivan je u prvih nekoliko meseci 2020. kada su još bioskopi radili u starim okolnostima.

Isto je i sa gotovo svim naslovima sa liste deset najgledanijih na svetu, koji su svoje premijere imali u periodu od početka januara do polovine marta.

To su filmovi za decu „Sonikov film“ i „Dulitl“, zatim blokbaster inspirisan strip herojima „Ptice grabljivice (i fantastična emancipacija Harli Kvin)“, zatim horor „Nevidljivi čovek“ sa Elizbaet Mos u glavnoj ulozi, animirani film „Napred“, te avantura „Zov divljine“ sa Harisonom Fordom.

Ovi naslovi zaradili su između 110 i 310 miliona dolara, čime ne bi, poređenja radi, ušli ni u najboljih dvadeset (a pojedini ni u najboljih pedeset) 2019.

Iz kovid perioda najuspešniji je svakako bio „Tenet“ Kristofera Nolana. Ova naučno-fantastična akcija našla se na trećem mestu najgledanijih filmova u 2020. sa zaradom od 362 miliona dolara.

Nolanovo ostvarenje inače je prvi film koji je imao svetsku distribuciju sa ponovnim otvaranjem bioskopa nakon prvog talasa epidemije. U jesenjim mesecima još je samo jedan naslov ostvario zavidnu zaradu.

Prvi put u istoriji najveću zaradu ostvario film koji nije snimljen u Americi 2

U pitanju je animirani kineski film „Jiang Ziya: Legend of Deification“, koji je u rodnoj Kini na bioskopskim blagajnama ostvario profit od 240 miliona dolara, dok je u ostale četiri države u kojima je prikazivan (Velika Britanija, SAD, Australija, Novi Zeland) zaradio tek 600 hiljada dolara.

U 2019. deset najgledanijih naslova ostvarilo je zaradu veću od milijardu dolara, a zanimljivo je da je od 2015. do tada, prvih pet filmova sa liste najglednijih beležilo takav uspeh. To možda i najbolje pokazuje koliki gubitak trpi svetska kinematografija poslednjih meseci.

Najuspešniji filmovi prethodne dve godine bili su nastavci iz serijala „Osvetnici“ – „Kraj igre“ (2019) i „Rat beskraja“ (2018). Pre toga smenjivali su se novi naslovi iz serijala „Ratovi zvezda“, „Kapetan Amerika“ i slična ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari