Prvi Sarajevo Talent Campus (STC), novi obrazovni program namenjen mladim filmskim stvaraocima iz zemalja jugoistočne Evrope, održaće se od 20. do 25. augusta, u okviru ovogodišnjeg, 13. sarajevskog filmskog festivala (SFF). Projekat koji SFF realizuje u saradnji sa Berlinale Talent Campusom (BTC) i Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu, okupiće u glavnom gradu BIH ugledne filmske profesionalce iz regiona i sveta, koji će tokom šest dana mladim, talentovanim filmskim stvaraocima održati niz predavanja i praktičnih radionica iz različitih disciplina filma – režije, produkcije i glume.

Prvi Sarajevo Talent Campus (STC), novi obrazovni program namenjen mladim filmskim stvaraocima iz zemalja jugoistočne Evrope, održaće se od 20. do 25. augusta, u okviru ovogodišnjeg, 13. sarajevskog filmskog festivala (SFF). Projekat koji SFF realizuje u saradnji sa Berlinale Talent Campusom (BTC) i Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu, okupiće u glavnom gradu BIH ugledne filmske profesionalce iz regiona i sveta, koji će tokom šest dana mladim, talentovanim filmskim stvaraocima održati niz predavanja i praktičnih radionica iz različitih disciplina filma – režije, produkcije i glume. „Uz osnovni, cilj stvaranja platforme koja će mladim, talentovanim autorima pružiti jedinstvenu priliku da uče i usavršavaju svoja znanja kroz rad sa najeminentnijim predstavnicima filmske industrije iz regije i svijeta, STC će njegovim učesnicima omogućiti pristup globalnoj filmskoj mreži“, ističe direktor SFF, Mirsad Purivatra.
Purivatra podseća da je SFF, nakon uspešnog zaokruživanja programskih celina, razvio i industrijski segment Festivala, kroz koprodukcijski market CINELINK. „Sada smo spremni krenuti sa razvijanjem nove festivalske cjeline čiji cilj je stvaranje uslova neophodnih za dodatno obrazovanje i usavršavanje mladih talenata iz ovog dijela Evrope. Provjereni model BTC, upravo je idealan način za realizaciju ovog projekta“, naglašava Purivatra. A, u proteklih pet godina BTC je ugostio više od 300 međunarodnih filmskih eksperata i filmskih umetnika i oko 2.500 mladih filmskih stvaralaca iz više od 120 zemalja. Mnogi učesnici ovog kampusa, u međuvremenu, uspešno su realizovali svoje projekte i prikazali ih na prestižnim festivalima širom sveta, a za mnoge od njih nisu izostale ni nagrade.
Internacionalni filmski festival u Berlinu, prihvativši saradnju sa SFF i STC kao ogrankom BTC, potvrdio je neprikosnovene pozicije SFF kao centra regionalne filmske industrije i prestižnog mesta susreta filmskih radnika iz regiona i celog sveta. „Veoma smo sretni zbog činjenice da je novi Talent Campus u inostranstvu našao dom u Sarajevu, na festivalu koji je poznat kao središte istočnoevropskog filmskog stvaralaštva“, poručio je direktor Berlina, Diter Košlik. „Kao što već znate, dobre prijateljske i visoko produktivne veze između ova dva festivala već postoje, i to između CINELINKA i Berlinaleovog Koprodukcijskog marketa, kao i između TEENARENE SFF i programa Generations, dela našeg Festivala koji je namenjen filmovima za decu i mlade. Zahvaljujući ovim vezama, rodila se ideja za našu novu saradnju“, dodaje Košlik. BTC je ranije već, inače, uspostavio kampuse u inostranstvu sa partnerima na filmskim festivalima u Buenos Airesu, Kejptaunu i Nju Delhiju.
U svom prvom izdanju, STC će biti otvoren za mlade filmske stvaraoce i apsolvente filmskih akademija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i UNMI Kosova, poručuju organizatori SFF. Očekuje se učešće oko 70 mladih filmskih stvaralaca, a prijavljivanje kandidata počinje 21. maja. Od pristiglih prijava do 21. juna, biće izabrani učesnici prvog STC, a konačna selekcija biće objavljena 5. jula, saopštava SFF. Za više informacija – www.sff.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari