Pulski filmski festival počeće danas međunarodnim programom „Europolis Meridijani“, koji će otvoriti na Kaštelu poznata britanska filmska i televizijska glumica Greta Skaki, dok će Nacionalni program u Areni početi 15. jula kraćom ceremonijom i vatrometom, kao i projekcijom filma „Pevajte nešto ljubavno“ Gorana Kulenovića.

Pulski filmski festival počeće danas međunarodnim programom „Europolis Meridijani“, koji će otvoriti na Kaštelu poznata britanska filmska i televizijska glumica Greta Skaki, dok će Nacionalni program u Areni početi 15. jula kraćom ceremonijom i vatrometom, kao i projekcijom filma „Pevajte nešto ljubavno“ Gorana Kulenovića. Međunarodni program 54. filmskog festivala igranog filma u Puli počeće hrvatskom premijerom drame „Bivša ljubavnica“ Katrin Brelja sa Asiom Argento u glavnoj ulozi, rafiniranom i erotskom ekranizacijom romana (Jules Barbey d?Aurevilly) o mladiću rastrgnutom osećanjima prema supruzi i bivšoj ljubavnici. Kao uvod u program „Europolis Meridijani“, biće prikazana biografska muzička drama o slavnoj Edit Pjaf „Život u ružičastom“ Oliviea Dana, kojim je otvoren i ovogodišnji Berlinale, a između ostalog, biće prikazan i film „Irina Palm“ Sema Garbarskog sa poznatim beogradskim glumcem Mikijem Manojlovićem i Marijen Fejtful u glavnim ulogama, kao i „Žudnja“ Karolja Estergaljosa, koja se ne preporučuje maloletnima.
U čast Grete Skaki, 13. jula u Circolu biće prikazan film „Ladanjski život“ (1994), nastao na bazi Čehovljevog „Ujka Vanje“. Nakon filma, biće organizovan i razgovor te čuvene glumice s publikom. Pulski festival će kao specijalnu zvezdu ugostiti čuvenog češkog reditelja i oskarovca Jiržija Mencla, dobitnika nagrade FIPRESCI na proteklom Berlinalu za film „Služio sam engleskog kralja“, koji će biti prikazan 14. jula. O nagradama u takmičarskom programu „Europolis Meridijani“ odlučivaće žiri kojim predsedava Eva Zaoralova, umetnička direktorka Festivala u Karlovim Varima.
Nacionalni program, osim Kulenovićevog filma o beskompromisnom rokeru demo benda „Kad je prljavi Harry sreo prljavu Sally“, predstaviće do 21. jula i ljubavnu dramu „Pravo čudo“ Lukasa Nole, dramu „Armin“ Ognjena Sviličića, nagrađenu nedavno u Karlovim Varima, politički triler „Kradljivac uspomena“ Vicka Ruića, porodičnu dramu „Moram spavat anđele“ Dejana Aćimovića i ratnu draua „Živi i mrtvi“ Kristijana Milića. Žiri Nacionalnog programa čine reditelj najnagrađivanijeg novog hrvatskog filma „Ta divna splitska noć“ Arsen Anton Ostojić, glumački veteran i dugogodišnji predavač na ADU Tonko Lonza, prošlogodišnji dobitnik Zlatne arene za najbolju kameru u filmu „Volim te“ Branko Linta, prošlogodišnja dobitnica nagrade „Vladimir Vuković“ za najbolju filmsku kritičarku Diana Nenadić, te prošlogodišnja dobitnica Zlatne arene za najbolju muziku u filmu „Što je muškarac bez brkova“ Tamara Obrovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari