Izdavačka kuća „Tanesi“ u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru predstavila je prvi roman Dine Hrecak „Sat pomeren unazad“ i drugu zbirku priča Tatjane Simonović „Purpurno jagnje“. Reč je o dve mlade beogradske autorke ovog izdavača, čije su knjige objavljene za nedavno završeni 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

Pijanista, prevodilac sa engleskog i danskog jezika, Tanja Simonović Ovaskainen svoju novu knjigu priča naziva gradskom prozom. Njene dve junakinje – muzičarke, kako je opisala, najpre beže od stvarnosti, potom naziru svoj prostor u umetnosti, koja zatim postaje njihova stvarnost.

– Osećaj lebdenja u umetnosti koji sam iskusila tokom pisanja učinio je da i svojim junakinjama dam nadu – rekla je Tatjana Simonović Ovaskainen, koja je do sada objavila dve zbrke poezije i knjigu priča „Zgazi me nežno“.

Paralelno sa pisanjem knjiga i članaka za beogradske dnevnike Politiku i Danas ova autorka koncertno nastupa u Srbiji, Španiji, Italiji, Danskoj i Izraelu.

Anđelija, glavna junakinja romana prvenca Dine Hrecak „Sat pomeren unazad“, pokušava da reši porodičnu misteriju u kojoj se prepliću savremeno i doba između dva svetska rata. U „Tanesiju“ kažu da je reč o savremenom srpskom porodičnom romanu.

– Ovo je roman o Beogradu, priča iz prošlosti je priča mog pradede. Osećala sam da pre nje ništa drugo neću moći da napišem. Moja junakinja kroz prošlost svoje porodice zapravo otkriva sebe – objasnila je Dina Hrecak, koja je studije japanskog jezika i književnosti završila na Filološkom fakultetu BU i radi kao prevodilac za engleski jezik.

O autorkama i njihovim knjigama govorio je i urednik „Tanesija“ Miloš Folić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari