Rade Šerbedžija dobitnik nagrade "Meri Pikford" 1Rade Šerbedžija Foto: Stanislav Milojković

Nagrada „Meri Pikford“ za sveukupni doprinos svetskom filmu, koju dodeljuje Međunarodna novinarska akademija u Los Anđelesu (The International Press academy – IPA) u sklopu dodele 23. Nagrade Satelit, ove je godine pripala je glumcu, reditelju i muzičaru Radetu Šerbedžiji.

Nagrade Satelit dodeljuju se od 1996, a promovišu umetničku izvrsnost na području filma, televizije i novih medija uz naglasak na nove, međunarodne ili nezavisne autore, alternativnu kulturu i multimediju. Svečana dodela održaće se 22. februara u Hotelu Mondrian u Holivudu.

Nagradu „Meri Pikford“ do sada su osvojili: Rod Stajger, Alan J. Pakula, Fransis Ford Kopola, Maksimilijan Šel, Karl Malden, Arnon Milkhan, Robert Evans, Luis Goset Junior, Kati Bejts, Judi Foster, Susan Šarandon, Vanesa Vilijams, Gena Rouland, Mitzi Gejnor, Martin Landau, Majkl Jork, Terens Stamp, Mike Medavou, Elln Brštajn, Luize Flecer, Edvard Džejms Olmos i Dabnej Coleman.

Predsednica IPA-e Mirjana Van Blarikom ovom prilikom je izjavila: „Rade je glumac koji ne poznaje ograničenja, a njegov talent ne poznaje granice. Stoga je zaista zaslužio nagradu Meri Pikford za poseban umetnički doprinos industriji zabave.“

Rade Šerbedžija jedan je od najpopularnijih i najsvestranijih glumaca na internacionalnoj sceni, koji je u proteklih pola veka svoje filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i mnogi poznati holivudski hitovi poput: „Širom zatvorenih očiju“, „Nemoguća misija 2“, „Sneč“, „Svemirski kauboji“, „Obećanje“, „Dauntonska opatija“, „Svetac“ i mnogi drugi.

Uskoro se ponovo vraća u Ameriku na četiri meseca da nastavi sa snimanjem TV serije „Strejndž ejndžel“ (Strange Angel) u produkciji Ridlija Skota i CBS studija, da bi u maju počeo s probama za novu predstavu svog pozorišta „Uliks“ (Ulysses).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari