Rade Šerbedžija za Danas: Svedoci smo da su protesti i bunt naroda, upravo ovde u Srbiji, srušili vlast za koju je bilo nezamislivo da ikada može pasti 1FOTO: Marija Mladjen/ATAImages

U anketi Danasa o aktuelnoj situaciji u zemlji, opravdanosti protesta Srbija protiv nasilja, reakcijama vlasti, pitali smo umetnice i umetnike, kulturne radnice i radnike.

Rade Šerbedžija, naš proslavljeni glumac koji je devedesetih bio na čelu kolone sa svojom suprugom Lenkom Udovički i svojom tada malom decom hodao ulicama Beograda zajedno sa studentima, a svojim rečima sa tribine obodrio nas da istrajemo u svojoj borbi, i danas 2023. podržava aktuelne proteste.

Kaže da su se brojna nezadovoljstva iz prošlosti ozbiljno nagomilala i oštetila kako naše individulane živote tako i kolektivno stanje svesti.

„Nešto je trulo u državi Danskoj…“

– Nešto je trulo u državi Danskoj… Ta rečenica se nekako sama od sebe nameće kao komentar svega ovoga što se u poslednje vreme događa u Srbiji, ali i čitavome svetu. Kao da je ovo vreme koje sada živimo akumuliralo sve one negativnosti koje su se godinama događale i množile u našim životima i sada evo dolazi doba za naplatu neplaćenih računa.
Mnogo se toga negativnog u našoj nedavnoj prošlosti dogodilo, što je ostavilo ozbiljne tragove na naše individualne živote ali i na kolektivno stanje svijesti društva u kojem živimo.
Koliko se samo laži, podvala, prevara, korupcija, pljački, ubojstava i zločina ispodogađalo oko nas.
Bili smo svedoci najstrašnijih ratnih scena koje su nas bombardirale sa naših TV ekrana i unosile nemire i ozbiljne traume u naše snove ali i u snove naše dece – kaže Rade.

Prema njegovim rečima, oporavak je proces i zahteva vreme, ali nade ima.

– Za jedan pravi oporavak našega društva ali i čitavoga sveta, u kome je moral pao na najniže grane a agresivnost nadvisila i najstrašnije scene iz horor filmova, trebat će proći mnogo vremena i mnogo će vode proteći da se speru sve rane i ožiljci koje smo zadobili poslednjih tridesetak godina .
Ali, trak svetla postoji. U prirodi čoveka je da se spasava i buni i bori protiv zla koje se nadvilo nad našim životima.
Imaju li smisla protesti? Naravno da imaju. Napokon, svedoci smo da su protesti i bunt naroda, upravo ovde u Srbiji, srušili vlast za koju je bilo nezamislivo da ikada može pasti.
Ono što je još važnije od samih protesta je pitanje da li je u ovome času sazrela progresivna svest koja može graditi pravednije, humanije i bolje društvo od društva u kome živimo – zaključuje Rade Šerbedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari