Sinoć je izvedena premijera drame Magbet: Košmarno snoviđenje u Beogradskom dramskom pozorištu 1Foto: Dragana Udovičić

– Predstava računa na doživljaj gledaoca, na nešto što je manje racionalno, a više intuitivno. Muzika, svetlo i ambijent rade u atmosferi košmara o kom govorimo. U jednom trenutku gledalac treba da prestane da razmišlja i da se samo prepusti doživljaju koji, ako vas uvuče, mislim da smo na dobrom putu – kazao je reditelj Nikita Milivojević povodom beogradske premijere drame Vilijama Šekspira, “Magbet” koju je adaptirao i režirao po ugledu na snove.

Premijera je izvedena sinoć, a repriza predstave se igra večeras na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”, u Beogradskom dramskom pozorištu.

Drama se, kako je već pomenuto, bavi košmarom Magbetovog života i računa na intuitivni doživljaj gledaoca.

– Kao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva, tako sam i ja ušao u ovo iz osećanja da bismo mogli da ponudimo jedno potpuno novo tumačenje, u smislu da ga rasklopimo i sastavimo na neki novi način, a da sačuvamo strukturu – pojasnio je Nikita Milivojević, dodajući da je proces rada bio istraživanje vezano za snove.

Od momenta kada Magbet od veštice saznaje proročanstvo, njegov život postaje košmar koji gradi ideju čitave predstave, koja se pre svega bazira na vizualnosti.

Reditelj je istakao da glumcima zadatak nije bio nimalo lak, ali je i dodao da je premijera u Budvi na njega ostavila dobar utisak.

U predstavi igraju Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Pongo Gabori Ivana Pančić.

Scenografiju potpisuju Nikita Milivojević i Željko Piškorić, kostimografkinja je Jelena Stokuća, kompozitor Dimitris Kamaratos, a koreografkinja Amalija Benet. Prevod “Magbeta” potpisuje Velimir Živojinović.

Ova verzija “Magbeta” nastala je u koprodukciji BDP-a, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz, ITAKA Art centra i festivala Grad teatar Budva, gde je premijerno izvedena 16. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari