Fanovi pisca Dž. R. R. Tolkina u utorak su formirali redove ispred knjižara kako bi kupili „novu“ knjigu čuvenog tvorca „Gospodara prstenova“ koji je umro pre 34 godine. Stotine primeraka „Dece Hurina“ sa potpisom Tolkinovog sina Kristofera, koji je i priredio knjigu za objavljivanje, počelo je da se prodaje u Londonu i Njujorku, a to je itekako zaintrigiralo fanove, pogotovo što se smatra da je ovo poslednje posthumno Tolkinovo delo koje će biti objavljeno.

Fanovi pisca Dž. R. R. Tolkina u utorak su formirali redove ispred knjižara kako bi kupili „novu“ knjigu čuvenog tvorca „Gospodara prstenova“ koji je umro pre 34 godine. Stotine primeraka „Dece Hurina“ sa potpisom Tolkinovog sina Kristofera, koji je i priredio knjigu za objavljivanje, počelo je da se prodaje u Londonu i Njujorku, a to je itekako zaintrigiralo fanove, pogotovo što se smatra da je ovo poslednje posthumno Tolkinovo delo koje će biti objavljeno. Prema informacijama iz izdavačke kuće Harper Collins, koja objavljuje Tolkinova dela u Velikoj Britaniji, Kristofer Tolkin, koji živi u Francuskoj, potpisao je 750 primeraka knjige. Ilustrator Alan Li, koji je dobio Oskara za svoj rad na Džeksonovoj filmskoj trilogiji „Gospodar prstenova“, takođe je potpisao određen broj primeraka.
Prvo izdanje knjige „Dece Hurina“, u tvrdom povezu, štampano je u pola miliona primeraka. Koliko će uspeha postići knjiga, čija se priča u fragmentima pojavila u „Silmarilionu“, zavisiće ponajviše od samih fanova. Ostali će najverovatnije obratiti pažnju šta kaže kritika. Prve ocene knjige su različite – „Bojim se da će knjiga biti smatrana spin-ofom što nikad nije bilo planirano. Nadam se da će joj njena univerzalnost i snaga obezbediti mesto u engleskoj mitologiji“, napisao je kritičar Indipendenta. S druge strane, kritičar Sandej tajmsa kaže da će „fanovi bez sumnje pročitati knjigu sa strašću, ali za druge će to biti čin bolnog pokajanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari