Retrospektivna izložba Kosare Bokšan i Petra Omčikusa, povodom 60 godina Zadarske grupe, biće otvorena danas u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu, a obuhvatiće recentne radove iz svih perioda njihovog stvaralaštva, od 1947. do 2005. godine. Zadarska grupa osnovana je u aprilu 1947.

Retrospektivna izložba Kosare Bokšan i Petra Omčikusa, povodom 60 godina Zadarske grupe, biće otvorena danas u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu, a obuhvatiće recentne radove iz svih perioda njihovog stvaralaštva, od 1947. do 2005. godine. Zadarska grupa osnovana je u aprilu 1947. godine kada su Kosara Bokšan i Omčikus, sa još petoro kolega iz klase umetnika Ivana Tabakovića, demonstrirali ideju nepripadanja i neprihvatanja atmosfere sovjetsko-boljševičke propagande napuštanjem studija na Akademiji likovne umetnosti u Beogradu. Iz Zadarske grupe razvila se i grupa Jedanaestorica, čiji su članovi takođe bili Kosara i Petar, a stvorila je klimu za samostalnu izložbu Petra Lubarde 1951. godine i konačan raskid sa estetikom socrealizma.
Kosara Bokšan i Omčikus potom su se obreli u Parizu, posleratnoj kosmopolitskoj umetničkoj metropoli u kojoj su pribežište i želju za znanjem tražili mnogi evropski slikari. U Parizu su gradili profesionalne karijere i potpuno samostalne likovne rukopise. U novoj, posleratnoj klimi, polako su razvijali svoj likovni prosede u pravcu savremenijeg izraza, došavši do potpuno apstraktne koncepcije u formi. Udaljavanje od predmeta je trajalo čitavu deceniju, sve do početka 60-ih. „Uplašio sam se od nedostatka života koji ide okolo, kod drugih i kod mene. Uplašio me je taj nemušti jezik. To me je zaprepastilo i tu je nastao jedan mali preokret kod mene…, naveo je svojevremeno Omčikus.
U narativu Kose Bokšan tako su dominirali nabijena simbolika i moguća raznovrsna ontološka značenja, uz istovremeni, stalni dijalog sa okolinom. Omčikus je u dvopolnim poetikama pokazao interesovanja za aktuelna društvena zbivanja, pre svega u crnom slikarstvu, dok sa druge strane, izuzetno ceni neposredni vizuelni podsticaj i slikarsku strukturu, boju i ritam. Izložba je ostvarena u saradnji s muzejskim i galerijskim institucijama iz Niša, Kraljeva, Kruševca, Novog Sada, Subotice i Sremske Mitrovice, a autorka je Nataša Radosavljević, kustoskinja Muzeja u Smederevu. Izložba će biti otvorena do 30. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari