Jedan od pionira ovdašnje alternativne kulture, Vladimir Kopicl imaće retrospektivnu izložbu koju će večeras od 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37, Novi Sad) otvoriti Nina Živančević, pisac i kritičar New York Arts magazina, a zahvaljujući autoru postavke i kustosu Nebojši Milenkoviću.

Jedan od pionira ovdašnje alternativne kulture, Vladimir Kopicl imaće retrospektivnu izložbu koju će večeras od 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37, Novi Sad) otvoriti Nina Živančević, pisac i kritičar New York Arts magazina, a zahvaljujući autoru postavke i kustosu Nebojši Milenkoviću. Izložba se organizuje pod naslovom „Ništa još nije ovde ali neki oblik već može da mu odgovara“.
Disciplinovano sprovodeći definiciju Moje ime je moja umetnost, Vladimir Kopicl i nakon prestanka s aktivnim bavljenjem umetnošću (1976) nastavio je da se kreće u, oko i unutar teksta i konteksta umetnosti. Bilo kao priređivač knjiga i zbornika, autor antinarativnih eksperimentalnih filmova, prevodilac, novinar, izdavač i urednik časopisa ili pak kao pesnik – Kopicl je do danas ostao autentičan predstavnik i pripadnik alternativne kulture. Konceptualni trag, odnosno trag brisanja tragova, u njegovom intelektualnom delovanju prisutan je do danas.
„Na retrospektivnoj izložbi čiji sam autor i kustos, umesto radova Vladimira Kopicla, biće izložena ideja o izložbi kao radu. Umesto umetnosti Vladimira Kopicla izložićemo ideju o umetniku Vladimiru Kopiclu. Suštinski autonomno mišljenje nema nikakvih dodirnih tačaka sa sredstvima kojima se isto navodno registruje, baš kao što je i strela koja leti ka cilju potpuno nezavisna od cilja – jednako koliko i od onoga koji ju je inicijalno odapeo“, ističe u najavi ovog kulturnog događaja Milenković.
Kao kuriozitet na večerašnjem otvaranju izložbe, autor je najavio i zvučne radove Andreja Tišme. Izložba će biti postavljena do 1. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari