Revolucionarni korak 1

Rukovodstvo Vatikanskih muzeja je prvi put u istoriji preuzela jedna žena. Papa Franja je nominovao dr Barbaru Jatu za novu direktorku ove prominentne institucije od 1. januara 2017.

Ona je bila dosadašnja vice-direktorka i desna ruka Antoniju Paolučiju, dosadašnjem generalnom direktoru.

Jata je rođena 6.10.1962 u Rimu u kome je studirala na Sapienza – Università di Roma i specijalizovala se za arhivistiku. Počev od 1994. predaje istoriju grafičke umetnosti u Napulju, a od 1996. radi u Apostolskoj biblioteci Vatikana. Sa tog mesta je prošlog juna prešla u Vatikanske muzeje.

Žene nisu inače na čelu velikih umetničkih muzeja. Luvr u Parizu, Prado u Madridu, Ufici u Firenci ili Ermitaž u Sankt Petersburgu imaju muškarce za direktore. Samo je Beč u tome avangardan, jer počev od 2009. ima gđu Sabinu Hag za direktorku koja priređuje izložbe internacionalog značaja.

Više od 800 saradnika i trezore i magacine sa najmanje 70.000 izloženih objekata iz čitavog sveta – Arfike, Azije, Okeanije, Azije, Severne i Južne Amerike, drevnog Egipta, grčke i rimske antike, Vizantije i zapadnog srednjeg veka, renesanse, baroka i moderne, biće novoj direktorki Jati podređeni. Samo javnosti dostupne sale i koridori u papskoj palati sa susednim galerijama iznose 7 kilometara. I Sikstinska kapela sa čuvenim freskama „Strašnog suda“ Mikelanđela Buonarotija na svodovima i tavanici pripada ovom muzealnom kompleksu koji godišnje poseti oko 6 miliona ljudi i od kojih Vatikan ubira oko 100 miliona evra godišnje za ulaznice, analogne i digitalne suvenire, kao i devocionalije.

Izvestan disens je nastao između pape Franje i prethodnog direktora Paolučija. Kako je broj posetilaca poslednjih godina za gotovo 40 odsto porastao, to je iz konseratorskih razloga Paoluči želeo da limitira ovaj broj takozvanim „Numerus Clausus“ za Sikstinsku kapelu. Na ovo je papa u javnosti saopštio da „muzeji ne smeju da budu prašnjave zbirke za posvećene i mudre, već bi trebalo da budu dostupni i ubogima“. Na to je Paoluči u javnosti replicirao „da muzeji nisu prašnjave zbirke“. Jedan Mikelanđelo je večno moderan, saopštio je on. Papa je jednom pozvao 150 beskućnika da sa njim posete ovaj muzej. Sam za vreme svog četvorogodišnjeg pontifikata još nije ušao u Vatikanske muzeje. Možda će se ovo promeniti dolaskom Barbare Jate na čelo ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari