Džo Hil (34) znao je da je pitanje trenutka kada će izdavačka industrija u Americi otkriti njegovu dobro čuvanu tajnu, i želeo je da ona ostane makar još malo skrivena. Međutim, kad je prošlog meseca objavljen njegov fantazijski triler „Heart-Shaped Box“ – neizbežno se dogodilo. Posle deset godina objavljivanja kratkih priča i pisanja neobjavljenih romana, pod pseudonimom, Hil je znao da će ga ceo sve gledati sasvim drugim očima kad se konačno sazna da je on stariji sin kralja horora Stivena Kinga.

Džo Hil (34) znao je da je pitanje trenutka kada će izdavačka industrija u Americi otkriti njegovu dobro čuvanu tajnu, i želeo je da ona ostane makar još malo skrivena. Međutim, kad je prošlog meseca objavljen njegov fantazijski triler „Heart-Shaped Box“ – neizbežno se dogodilo. Posle deset godina objavljivanja kratkih priča i pisanja neobjavljenih romana, pod pseudonimom, Hil je znao da će ga ceo sve gledati sasvim drugim očima kad se konačno sazna da je on stariji sin kralja horora Stivena Kinga. Umetnički pseudonim on nije tek tako izmislio. Njegovo pravo ime je Džozef Hilstrom King, a ime je dobio po sindikalnom vođi čije je ubistvo 1915. u Juti poslužilo kao inspiracija za pesmu „Džo Hil“ – himnu sindikalnog pokreta. Roditelji mladog pisca, Džoa Hila videli su kao herojsku figuru, objašnjava mlađi King.

Kolaboracija moguća

Stiven King nije želeo da komentariše roman svog starijeg sina jer poštuje njegovu želju da se on sam probija. Bilo je, međutim, interesantno čuti odgovor na pitanje koje je bilo postavljeno na jednoj panel diskusiji u Njujorku, kada je slavni pisac, upitan da li bi pisao roman zajedno sa nekim od sinova, rekao: „Mislim da je sve moguće. Cupkao sam ih na kolenima, čitao im priče, menjao pelene, a sad su odrasli i postali su pisci. Stvarno sam ponosan na njih. Mislim da ćemo tek videti šta bi se moglo desiti u budućnosti“.

Njegov roman „Hear-Shaped Box“ inspirisan je pesmom rok grupe Nirvana, a govori o čoveku sa dvostrukim identitetom, Džudasu Kojnu, hevi-metal rokeru koji sakuplja artefakte za koje se veruje da su posednuti duhovima i koji će se uvući u mračnu priču kad bude došao do jednog relikta koji je prosto morao da doda svojoj jezivoj kolekciji. Prvobitno, mladi pisac želeo je da ovo bude duža priča, ali potom je razradio ideju i na kraju je dobio roman koji je deset puta duži od početne zamisli. Knjigu su kritičari dobro ocenili, a studio Warner Bros kupio je prava na ekranizaciju, šest meseci pre nego što je objavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari