Roman bez ormana 1

Izdavačka kuća Službeni glasnik predstavila je svoju treću knjigu iz jedine Glasnikove biblioteke namenjene deci „AzBučni red“, koja je ujedno i prvo delo u ovom žanru poznatog pisca Vuleta Žurića.

Reč je o romanu „Roman bez ormana“, koji je kao i prve dve knjige iz „AzBučnog reda“ ilustrovao Luka Tilinger. Urednik ove biblioteke pisac Goran Petrović smatra da je Žurićev prvenac za decu „napisan na nov, nesvakidašnji način, na kakav dosad nije pisana ‘dečija književnost’ na našem jeziku, a možda i šire“.

Žurićevi junaci su sve same velike zvezde – naučnici, fudbaleri, muzičari, glumci, pisci, strip, književni, filmski, operski junaci.., domaćeg i svetskog formata, među koje se umešao i jedan mladi čitalac ovog čudesnog romana. Oni su u „Romanu bez ormana“ uglavnom još deca koja se druže i sreću u piščevoj fantaziji koja ne poznaje vremenske, geografske, niti bilo koje druge granice.

– Pisanje ove knjige za mene je predstavljalo povratak staroj ljubavi – pisanju kratkih priča. Kad me je Goran Petrović pozvao da napišem dečju knjigu, znao sam da to mnogo obavezuje i da neće biti mesta zafrkanciji, ali da ću se i zabavljati. I obistinilo se, ja sam se zabavljao i osećao sam se odlično dok sam je pisao. Ja sam odrastao na Nevenu, Poletarcu, Politikinom zabavniku i izgleda da, baveći se pisanjem i književnošću, nisam nikada mnogo ni odrastao, tako sam sada iznova otkrio dete u sebi i ceo onaj svet dečje zapitanosti – objašnjava Vule Žurić.

On kaže da je pišući ovo delo tragao za „posebnim, dečjim štimungom – za karakterističnim literarnim izrazom koji će omogućavati više spona između deteta i sveta odraslih – roditelja“.

– Sećajući se sebe i svoje začuđenosti u dečjem uzrastu, tražio sam neki model priče koji će dodatno pobuđivati dečju znatiželju, a takođe i održavati budnost odraslih da komuniciraju sa detetom. Tako sam došao do rešenja da u knjigu uvedem neka poznata svetska imena, nekada i na uvrnut i pomalo netačan način, da bi dete i njegova perspektiva lakše ušli u dijalog sa perspektivom odraslih – napominje Vule Žurić, poznat kao pisac radio-drama, filmskih scenarija, biografija drugih književnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari