Upravni odbor Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije – „Dani komedije“ u Jagodini, juče je usvojio repertoar 36. festivala, koji će se, po tradiciji, održati od 20. do 27. marta, izjavio je sinoć, na konferenciji za novinare predsednik UO Dobrica Milićević.

Upravni odbor Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije – „Dani komedije“ u Jagodini, juče je usvojio repertoar 36. festivala, koji će se, po tradiciji, održati od 20. do 27. marta, izjavio je sinoć, na konferenciji za novinare predsednik UO Dobrica Milićević. Repertoar, od sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, predložila je selektorka festivala, pozorišni kritičar dnevnog lista Politika Ana Tasić, i „jednoglasno je usvojen“, a Tasićeva je najmlađi selektor u istoriji „Dana komedije“, dodao je Milićević.
Festival će otvoriti predstava „Paradoks“ Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina a igra je Narodno pozorište Sombor, drugog dana na repertoaru je „Brod ljubavi“, opet po tekstu Nebojše Romčevića u režiji Darka Bajića a izvodi je beogradski Zvezdara teatar. „Heroji“ Predraga Perišića u režiji Slavenka Saletovića, na programu je trećeg dana festivala a igra je beogradsko Pozorište na Terazijama, četvrta je „Ratko i Julijana“ Željka Hubača u režiji Juga Radivojevića a izvodi je Narodno pozorište Leskovac. Petog dana na programu je „Apartman B“ Nila Sajmona u režiji Olivere Đorđević u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica, „Ti ljudi tenori“ Kena Ludviga u režiji Juraja Rudolfa, na programu je šestog dana a izvodi je Narodno pozorište Kikinda. Poslednju predstavu, u zvaničnoj konkurenciji, „Ženidbu“ Nikolaja Gogolja u režiji Slavenka Saletovića, izvodi Narodno pozorište Beograd. Osma predstava, koja se tradicionalno igra u čast nagrađenih pozorišta, glumaca, režisera… na dan dodela nagrada, biće ove godine „Šljiva“ Predraga Trajkovića u režiji Velimira Mitrovića a izvodi je Gradsko pozorište Jagodina.

Somborci u Jagodini

Predstava „Paradoks“ Nebojše Romčevića u režiji Egona Savina, koja otvara ovogodišnje „Dane komedije“, u somborskom pozorištu premijerno je izveden 7. oktobra 2005. godine, a igraju Biljana Keskenović, Saša Torlaković, Dubravka Kovjanić, Srđan Aleksić, Dušan Jović i Miljan Prleta.

– Ovih sedam predstava izdvojilo se svojom komičnošću, rediteljskim i glumačkim kvalitetima, ali i društvenom relevantnošću – rekla je Tasić, obrazlažući svoj izbor na konferenciji za novinare. – Kad sam birala predstave za ovogodišnji festival, prevashodno mi je bilo bitno da one ne budu definisane bespredmetnom komikom, odnosno, da ne budu u domenu čiste zabave, već da, koliko je to moguće, podstaknu na razmišljanje, neku vrstu konfrontacije sa društvenim i individualnim problemima – rekla je Tasić.
Program 36. festivala „Dani komedije“ u celini će biti šarolik, tematski i stilski, vođen brehtovskim receptom za pravljenje umetnički vrednog pozorišta, što podrazumeva promišljenu koegzistenciju zabave i didaktičnosti, dodala je ona i napomenula da srpska pozorišta „malo imaju komedija na repertoaru“. Predstave će ocenjivati stručni žiri – glumica Danica Maksimović (predsednica), pozorišni kritičar Dejan Penčić Poljanski i profesor Slobodan Štetić. Najveću nagradu „Dana komedije“ – Zlatni ćuran za životno delo, UO festivala ove godine dodelio je glumici Oliveri Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari