U prestižnoj galeriji Zavoda za zaštitu spomenika Štajerske u Gracu, sredinom prošlog meseca otvorena je samostalna izložba ikona šabačkog umetnika Dušana Neškovića. Izložbu je otvorila Sonja Asanović, konzul Srbije u Austriji, i direktor Zavoda za zašitu spomenika štajerske dr Fridrih Buvije, a prigodan koncert održala je Mirjana Anastasijević, pijanistkinja i kompozitorka.

U prestižnoj galeriji Zavoda za zaštitu spomenika Štajerske u Gracu, sredinom prošlog meseca otvorena je samostalna izložba ikona šabačkog umetnika Dušana Neškovića. Izložbu je otvorila Sonja Asanović, konzul Srbije u Austriji, i direktor Zavoda za zašitu spomenika štajerske dr Fridrih Buvije, a prigodan koncert održala je Mirjana Anastasijević, pijanistkinja i kompozitorka. Ikone Dušana Neškovića inspirisane su vizantijskim duhom i pravoslavljem. Ikone svetaca kao obeležja porodičnih slava specifičnost su za ove prostore i pravoslavlje, kaže Nešković. To je i simbol porodičnog okupljanja i hrišćanske ljubavi , a to je izazvalo pažnju ne samo naših ljudi u inostranstvu nego i tamošnjih ljubitelja umetnosti.
Strani kolekcionari vidno su se interesovali za radove Dušana Neškovića. Organizator izložbe za ovu priliku štampao je katalog u boji na nemačkom i srpskom jeziku. Izložba ikona Dušana Neškovića trajaće do kraja ovogo meseca, a već je dobio pozive za dve naredne samostalne izložbe u Austriji. To je, posle dužeg vremena, prvi nastup jednog šabačkog umetnika izvan granica Srbije. Dušan Nešković rođen je u Šapcu 1972, magistrirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti – odsek za zidno slikarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari