Petnaesti međunarodni festival humora i satire „Satira fest“, u organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga biće održan u utorak, 10. oktobra s početkom u 19 časova i 30 minuta u maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, saopštio je Beogradski aforistički krug.

Ovogodišnji skup najboljih satiričara iz Srbije i inostranstva održava se pod geslom „Bio jednom jedan laf“ i posvećen ja 95. godišnjici od rođenja našeg velikog književnika za decu i odrasle Dušana Radovića (1922-1984).

Posle konkursa koji je bio otvoren od maja do septembra ove godine izabrano je tridesetak najboljih pisaca aforizama, satiričnih priča i pesama iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Švajcarske i Crne Gore, koji će pred publikom u Beogradu predstaviti svoja najnovija književna ostvarenja .
Žiri u sastavu Vesna Denčić, Slobodan Simić i Bojan Ljubenović odrediće i najuspešnije učesnike, pa će tako autor najboljeg aforizma dobiti nagradu „Vuk Gligorijević“, autor prvoplasirane satirične pesme nagradu „Rastko Zakić“, a plaketa „Satira festa“ biće uručena autoru satirične priče koja se izdvojila književnom vrednošću.

Beogradski aforističarski krug od prošle godine dodeljuje i nagrade  za satiričnu hrabrost i životno delo. Prošlogodišnji laureati bili su televizijski voditelj Zoran Kesić i glumac Vlasta Velisavljević, dok će ove godine nagradu za satiričnu hrabrost dobiti glumac Sergej Trifunović, a nagradu za životno delo književnik Milovan Vitezović.

Priznanje „Zlatni krug“ za afirmaciju satire u svetu poneće ravnopravno književnik i prevodilac iz Albanije Namik Dokle i čuveni ruski aforističar Arkadij Davidovič.

Održavanje “Satira festa” podržala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Ulaz na manifestaciju je slobodan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari