Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ predstaviće od 28. do 31. januara u Sava centru u Beogradu sedam ostvarenja iz prošlogodišnje produkcije, ponovo u selekciji Tuea Stin Milera, jednog od osnivača Evropske dokumentarističke mreže (EDN) i njenog donedavnog predsednika, koji će biti i jedan od gostiju.

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ predstaviće od 28. do 31. januara u Sava centru u Beogradu sedam ostvarenja iz prošlogodišnje produkcije, ponovo u selekciji Tuea Stin Milera, jednog od osnivača Evropske dokumentarističke mreže (EDN) i njenog donedavnog predsednika, koji će biti i jedan od gostiju.
Festival će svečano biti otvoren austrijskim filmom „Exile Family Movie“ (scenario i režija Araš) o iranskoj porodici koja živi u političkom progonstvu u Evropi i Americi i rešava da organizuje tajni skup sa ostatkom porodice koji i dalje živi u Iranu. Uprkos stalnoj strepnji zbog brojnih opasnosti, ponovno okupljanje s mnogo suza dešava se posle 20 godina razdvojenog života u Saudijskoj Arabiji, u maloj hotelskoj sobi.
To je potpuno lična priča režisera o sebi i sopstvenoj porodici, a osvojila je nagradu za najbolji austrijski dokumentarni film u 2006, saopštio je Centar za vizuelne komunikacije Kvadrat, koji organizuje Festival „Sedam veličanstvenih“ po treći put.
Za zatvaranje Festivala predviđen je britanski film „Crno sunce“ (Gari Tarn) o francuskom slikaru i filmskom autoru Igou de Montalanberu koji iznenada postaje slep, posle upada provalnika u njegov njujorški stan. Autor se posebno bavi činjenicom da je njegov slepi junak filmski stvaralac i da svoje filmove pravi u sopstvenoj glavi.
Biće prikazani i slovački film „Drugi svetovi“ (režija Marko Skop), francuski „Bakalnica“ (Šantal Brije), danski „Nemačka tajna“ (Lars Johanson), holandski „Sanjanje po brojevima“ (Ana Marija Buketi) i švedski „Zamena“ (Osa Blank i Johan Palmgren). Gosti Festivala, osim selektora, biće i režiseri filmova „Exile Family Movie“ Araš, „Drugi svetovi“, „Bakalnica“, „Nemačka tajna“ i „Crno sunce“, kao i Maks Vejstorp, junak filma „Zamena“, koji će posle svake projekcije razgovarati u Art kafeu Sava centra s publikom.
Najavljen je i specijalni program masterklasova, koji će biti održavani od 29. do 31. januara od 16 sati u Art kafeu, a učesnici će moći da detaljnije razviju započete diskusije sa autorima filmova i gostima festivala. Karte se mogu kupiti na blagajnama Sava centra i Bilet servisa. Cena za otvaranje i zatvaranje je 200 dinara, a za ostale projekcije 150. Poseban popust imaju studenti, koji uz indeks, na blagajni Sava centra, mogu da kupe karte za sve projekcije po ceni od sto dinara. Filmovi na svečanom otvaranju i zatvaranju biće prikazani u Velikoj sali Sava centra, a ostali u terminima od 19 i 21 čas u Maloj sali.
Festival organizuje Centar za vizuelne komunikacije Kvadrat, koji vode filmski režiseri, producenti i profesori Svetlana i Zoran Popović, a prvi je započeo radionice dokumentarnog filma za studente filma i mlade filmske autore tokom 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji. Kvadrat je i jedan od prvih članova EDN iz Srbije, a festival „Sedam veličanstvenih“ osnovao je 2005. u saradnji sa tadašnjim direktorom EDN-a Stinom Milerom i Sava centrom, kao prvi festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari