Siniša Kovačević za Danas: Voleo bih da sam dobio debitantsku nagradu 1Foto promo/Narodno pozorište Beograd

Pred prepunim gledalištem Velike scene, Narodno pozorište u Beogradu svečano je obeležilo svoj Dan, 22. novembar, tradicionalnom ceremonijom dodele nagrada najzaslužnijim pojedincima iz svih sektora, Drame, Baleta i Opere, koji su svojim ostvarenjima doprineli uspehu nacionalnog teatra.

Nagrada za životno delo uručena je dramskom piscu i reditelju Siniši Kovačeviću, čija je autorska predstava „Godine vrana“, premijerno izvedena marta ove godine, takođe „povukla“ brojne glumačke nagrade.

– Lepo je to što se nečiji trud i rad primeti, ovde je bilo toliko mnogo ljudi uključeno u ovu predstavu, pa je onda i normalno da je u tom mnoštvu bilo i onih koji su se izdvojili kvalitetom da dobiju nagradu, mada ja mislim da u jednom takvom kolektivnom poslu svi zaslužuju da budu nagrađeni – kaže za Danas dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević.

Našu opasku da je godinama čekao da se „Godine vrana“ pojave na sceni, Kovačević duhovoto komentariše da se čekanje, izgleda, isplati.

– „Sreća je lepa samo dok se čeka“, što bi rekla Desanka Maksimović. Lično, ja bih nekako više voleo da sam dobio debitantsku nagradu, nego ovu koja je za životno delo, i koja negde predstavlja rezime za sve ono što je urađeno. Lepa je činjenica da je, recimo, moja „Velika drama“ dvadeset i više godina na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a i „Godine vrana“ će, nadam se, izdržati to vreme, pa se vidimo za dvadeset godina – kaže Kovačević.

Za ulogu Julije Kavran u ovoj predstavi, i Elen, u pozorišnoj verziji kultnog Tolstojevog romana „Rat i mir“, u režiji Borisa Liješevića, koja je takođe jedna od najuspešnijih novih produkcija NP sa brojnim priznanjima na festivalima, Kalina Kovačević dobila je prestižnu nagradu „Ružica Sokić“ koja se dodeljuje za najbolju ulogu u sezoni.

Za ulogu Aleksije u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ (koprodukcija NP, Sterijinog pozorja i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“), u režiji Juga Đorđevića, Vanji Ejdus dodeljena je jedna od najvažnijih nagrada, „Raša Plaović koju NP dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2021/2022. Sudeći prema ovacijama publike koja je ustala da joj oda poštovanje, ona je bila i zvezda ove ceremonije.

Siniša Kovačević za Danas: Voleo bih da sam dobio debitantsku nagradu 2
Foto /promo NP Beograd

 

Prestižnu nagradu uručila joj je glumica Branka Petrić, predsednica žirija, nakon što je Vanja odigrala monolog iz ove izuzetne predstave.

– Premijere se nižu, festivali niču… Uprkos tome, prostor za umetnost je sve manji i gledalac je danas pogubljen. Pored televiziijskih serija, filmova, rilova, storija, i svega što je deo te sadašnjice, čovek ne zna šta će da gleda i na šta će da potroši pare. Pozorište je dužno da neguje svoju publiku. Čast mi je što primam nagradu koja nosi ime Raše Plaovića, koji je bio veliki stvaralac i čuvar pozorišta. Ponosna sam na ovu nagradu za ulogu koja mi intimno mnogo znači. Čuvajmo umetnost, pozorište, glumca, publiku i prave vrednosti – izjavila je Vanja Ejdus.

Siniša Kovačević za Danas: Voleo bih da sam dobio debitantsku nagradu 3
Foto promo/NP Beograd

Kao najbolja predstava u sezoni nagrađen je „Rat i mir“, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, a Godišnje nagrade za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja dobili su i Tanja Mandić Rigonat za moderno i autentično rediteljsko čitanje predsatave „Nora“ Henrika Ibzena, Irena Dragović za pionirski umetnički podhvat – predstavu „Deca“ po romanu Milene Marković, Ivan Tomašev, prvak Opere, Sofija Matjušenskaja, solistkinja Baleta, glumci Hadži Nenad Maričić i Kalina Kovačević.

Siniša Kovačević za Danas: Voleo bih da sam dobio debitantsku nagradu 4
Foto promo/NP Beograd

Nagradu za izuzetan celokupni rad, pored Siniše Kovačevića dobili su i balerine Teodora Spasić i Margarita Černomuhina, a Pečat NP dodeljen je glumicama Dušanki Stojanović Glid i Aleksandri Nikolić, glumcu Bošku Puletiću, izršnoj direktorki Opere i producentkinji Maši Milanović Minić, umetničkoj direktorki Baleta Ani Palović, solisti Opere Darku Đorđeviću, Horu Opere NP…

Nacionalni teatar je minutom ćutanja odao počast i kolegama koji su preminuli u proteklih godinu dana – Vladimiru Logunovu, slavnom baletskom prvaku i koreografu, gumicama Danijeli Ugrenović, Gorjani Janjić.

Zahvalnost ministarki kulture

Podsećajući da je ovogodišnji Dan NP i njegov 154. rođendan, i da se nagrađivanjem pojedinaca koji su se istakli svojim dostignućima u poslednjih godinu dana slavi umetnost, v.d. upravnika nacionalnog teatra Svetislav Bule Goncić, izjavio je da to potvrđuje smisao napora i kreativnih rezultata svih zaposlenih u ovoj kući. Oni, prema vartikali rezultata nacionalnog teatra zauzimaju svoje mesto kao jedan vremenski putokaz za buduće generacije.
– Protekla godina je bila vrlo dinamična, možda i odlučujuća, doneli smo neke hrabre, dobre odluke, imamo nove predstave za koje se traži karta više, zaposleni su neki novi, mladi umetnici i pozorišni radnici koji su postali deo , nacionalnog teatra, zato smo veoma zahvalni što smo kroz podršku i razumevanje našeg Ministarstva kulture i ministarke Maje Gojković, uspeli da nastavimo sa obnavljanjem naših kadrova – istakao je Goncić.

Ljiljana Blagojević, Radmila Živković penzionerke

Uz Povelju za dugogodišnji rad i ovacije publike, u penziju su ispraćene prvakinje glumačkog ansambla NP, Ljiljana Blagojević i Radmila Živković, glumac Gojko Baletić, prvakinja Opere Jelena Vlahović, dirigent Dejan Savić…
– Nisam htela da idem u penziju, ali su me naterali. Nema veze, jer ja iz pozorišta nikada neću da odem – duhovito je prokomentarisala Radmila Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari