Slavko Štimac o nagradi UFGS: Pavle Vuisić nije imao manire koji često znaju da opterećuju glumce 1foto Miroslav Dragojević Danas

Mnogo mi znači ova nagrada i možda mi je najdraža od svih jer nosi ime Pavla Vuisića – kaže za Danas Slavko Štimac povodom nagrade za životno delo koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS).

Utoliko mu, kako dodaje, ovo priznanje više znači „jer dolazi od kolega”.

O Pavlu Vuisiću je već mnogo toga rečeno i ne zna da li bi on mogao da kaže nešto novo osim da je za njega Vuisić pre svega bio najbolji primer onoga kako treba raditi na filmu ako ste glumac.

– Posedovati toliku ležernost , dati tačnu emociju. Toliko puta sam gledao Pavla i kada nije imao najvažniju scenu i uvek su me pogled, i pažnja vukli prema njemu a to je svojstveno samo velikim majstorima – ističe Štimac dodajući da je Vuisića krasila harizmatičnost što je takođe jedna od važnih pretpostavki za glumca.

– Zaista sam imao i veliku privilegiju da radim sa njim i kad sam bio dete i kasnije kao odrasli mladić i to mi je mnogo značilo. Sećam se da je bio vrlo diskretan, neki bi čak rekli introvertan. Tako sam ga ja video tada mojim detinjim i kasnije mladalačkim očima, a sada kao stariji bih pre rekao da je bio izrazito fin i pažljiv čovek. Nije previše pričao ali kada bi pričao znao je da govori o najrazličitijim temama. Bio je veoma zanimljiv i obrazovan čovek. O čemu god da počnete da pričate sa njim da li je to brodogradnja, rudarstvo ili književnost, on je o svemu znao. Zaista je bio fascinantna ličnost i svaki pomen njegovog imena u meni proizvede divljenje – ističe Štimac.

Na opasku Danasa da bi se moglo reći da su kao glumci slični jer su obojica vlasnici nekakve nepatvorene, nesvesne glumačke snage Štimac uzvraća da je to veliki kompliment i dodaje:

– Pavle nije imao manire koji često znaju da opterećuju glumce. Bio je ležeren ali uvek s tačnom merom – konstatuje Štimac, koga smo nedavno mogli da vidimo i u ulogama (“Crna svadba”, “Područje bez signala” prim. A.Ć.) drugačijim u odnosu na likove kakve je tokom svoje pola veka duge karijere najčešće igrao.

Kaže da mu je to sad zanimljivo i da mu prija.

– Često sam imao podele u kojima sam uslovno rečeno igrao dobre momke, pozitivce. To je sudbina nas glumaca da nas odrede za određeni tip uloga. Ne određujemo mi, nego šta nam se ponudi, a svakako da mi je prijalo i da mi znači da igram malo drugačije uloge – zaključuje Slavko Štimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari