Međunarodni festival audiovizuelih programa (FIPA) u južnom francuskom letovalištu Biaric počeće danas britanskim igranim filmom „Smrt predsednika“ o izmišljenom atentatu na Džordža Buša, koji će iste večeri biti prikazan i na francuskom četvrtom kanalu, poznatijem kao Kanal plus, javlja za Portal SEECULT.

Međunarodni festival audiovizuelih programa (FIPA) u južnom francuskom letovalištu Biaric počeće danas britanskim igranim filmom „Smrt predsednika“ o izmišljenom atentatu na Džordža Buša, koji će iste večeri biti prikazan i na francuskom četvrtom kanalu, poznatijem kao Kanal plus, javlja za Portal SEECULT.org Džana Mujadžić. Svetska premijera tog filma, u produkciji britanskog Kanala 4 i režiji Gabrijela Rendža, bila je prošle godine na Filmskom festivalu u Torontu, posle čega je izazvao niz protesta konzervativaca u SAD i seriju odbijanja bioskopskih lanaca da ga prikazuju. „Smrt predsednika“ jedan je od stotinak filmova iz celog sveta koji će biti prikazani u Bijaricu do 28. januara, uključujući igrane filmove, serije, feljtone, dokumentarna dela i eseje.
Na ovogodišnjoj, jubilarnoj smotri u Bijaricu biće predstavljene i velike reportaže, muzika i spektakli, kao i program kratkometražnih filmova. Direktor te manifestacije Pjer Anri Delo i Karolin Iper, sestra poznate glumice Izabel, zajednički su izrazili žaljenje zbog uskogrudosti francuskih medija, koji ne žele da prikazuju vredne sadržaje ako nisu domaći, engleski ili američki. Delo je zato izrazio i oduševljenje zbog velikog broja prijavljenih filmova iz Japana, Kine i Australije, što pokazuje, kako je naveo, da se FIPA širi i na međunarodnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari