Mlada nemačka sopranistkinja Anete Daš ide u najizglednije talente nove generacije solista. Nakon njenih nastupa u Staatsoper u Minhenu, Milanskoj Skali, Nacionalnoj Operi u Parizu, može se reći da pripada klasi etabliranih solistkinja na internacionalnom parketu. Poreklom iz Berlina, studirala je solo pevanje u Minhenu.

Mlada nemačka sopranistkinja Anete Daš ide u najizglednije talente nove generacije solista. Nakon njenih nastupa u Staatsoper u Minhenu, Milanskoj Skali, Nacionalnoj Operi u Parizu, može se reći da pripada klasi etabliranih solistkinja na internacionalnom parketu. Poreklom iz Berlina, studirala je solo pevanje u Minhenu. Internacionalnu karijeru otpočela je 2000. pobedom na takmičenju u Barseloni i Ženevi. Otada Anete Daš peva na pozornicama internacionalnih operskih kuća u Minhenu, Berlinu, Drezdenu, Parizu, Briselu, Tokiju. Njene uloge su mnogostruke – Armida, Kontesa, Dona Elvira, Pamina, Genoveva, Antonia, Freja. Kao solo pevačica nastupala je u Beču, Monaku, Salcburgu, Londonu, Napulju, a u saradnji sa elitnim ansamblima i dirigentima – Ozavom, Barenboimom, Harnonkurom, Sajmon Ratlom, Boltonom, Fabijom Luizijem. Na ovogodišnjem Salcburškom festivalu pevala je Anete Daš naslovnu ulogu saracenske princeze Armide u „Dramma eroica“ Jozefa Hajdna (1732 -1809). Ovo je prvo CD izdanje ove talentovane pevačice koja je u Salcburgu napravila „prvi veliki korak ka svetskoj karijeri“, kako je pisao jedan ugledni dnevnik u Berlinu.
Na ovom albumu su arije iz dela četvorice kompozitora, koje Daš sa svetlim lirskim sopranom suvereno i virtuozno izvodi – Christoph Willibald Gluck (1714-1787), Armide, Georg Friedrich Händel (1685-1759), Rinaldo, Niccolo Jommelli (1714-1774), Armida Abbandonata, G. F. Händel (1685 – 1759), Armida Abbandonata, Joseph Haydn (1732-1809), Armida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari