Srpska savremena umetnost u VR-u 1

U cilju kreiranja što bolje strategije predstavljanja domaćih savremenih umetnika na globalnoj umetničkoj sceni, Savet za kreativne industrije, koji je pokrenula predsednica Vlade Ana Brnabić, organizovao je danas u galeriji SANU panel na temu: “Srpska savremena umetnost u svetu”.

Na panelu se govorilo o različitim modelima predstavljanja naših umetnika u inostranstvu, dosadašnjim iskustvima sa svetskih izložbi i sajmova, uticaju novih tehnologija na tržište umetninama i neophodnosti umrežavanja svih učesnika u tržišnom lancu.

Govorilo se o osnivanju prve Asocijacije galerista Srbije, strateškim partnerstvima sa virtualnom platformom Artsy, kao i inicijativama za profesionalnu podršku vizuelnim umetnostima od strane Saveta za kreativne industrij

Istoričar umetnosti, Jerko Denegri preneo je svoja iskustva promocije umetnosti i kulturne diplomatije prethodne generacije, Vesna Latinović, direktorka galerije Bel Art u Novom Sadu, podelila je svoje 20-godišnje iskustvo u međunarodnoj saradnji i istakla primer uspešne internacionalne saradnje festivala Dunavski Dijalozi.

Aleksandar Milojević, vlasnik galerije Rima i Aleksandra Lazar, kustos i direktor galerije Drina, podelili su svoje impresije sa četiri ovogodišnja sajma umetnosti – u Beču, Parizu, Briselu i Londonu – kao smernice za dalje predstavljanje naših umetnika u inostranstvu. 

Aleksandar Milojević je istakao da su sajmovi umetnosti najbolja mesta na kojima umetnost jedne države može da bude vidljiva, u odnosu na same troškove, a rezultati izuzetno veliki.

Sve o čemu se malo zna izaziva veliku pažnju, što je velika šansa za Srbiju, za na naše umetnike i celu scenu”, istakao je Milojević

Snimkom iz kulturnog distrikta 798 Art Zone u Pekingu, panelu se priključio umetnik Nikola Kolja Božović, gde je učestvovao u delegaciji naših umetnika, koji su predstavljeni prilikom otvaranja prvog srpskog kulturnog centra u Kini.

Vitomir Jevremović, CEO internacionalne platforme za predstavljanje umetnosti u virtualnom prostoru, predstavio je koncept VR All Art, budućnost i inovaciju u predstavljanju umetničkih dela i doživljaju umetničkih i galerijskih prostora.

Virtuelne galerije budućnosti predstavljaće neograničen prostor u okviru koga ćemo moći da se prepustimo istraživanju jednog umetničkog dela i samih umetnika iz celog sveta, gde god da se nalazimo. 

Umetnik, Vuk Vidor, je podelio iskustvo nekoga ko je godinama živeo i stvarao u Parizu, evropskoj umetničkoj prestonici i rekao da Beograd vidi kao mesto koje privlači kreativne stvaraoce iz celog sveta, ali i omogućava našim ljudima uslove za što bolju prezentaciju u vodećim svetskim umetničkim centrima. Smatra je je našim mladima potrebno više smelosti, ambicije, ali i podrške da prevaziđu lokalne okvire i upuste se u osvajanje globalne kreativne scene.

Panel posvećen promociji srpske savremene umetnosti je samo jedan u nizu događaja koji se odvija u okviru platforme Srbija stvara/Serbia creates.

Srbija stvara je nov način predstavljanja naše zemlje koji afirmiše vrednosti savremene Srbije kao što su: kreativnost, inovativnost i originalnost, po čemu želimo da budemo prepoznati u celom svetu. Na ovaj način ističemo važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pružamo podršku umetnicima i stvaraocima da se prezentuju na međunarodnoj sceni, a Srbija se prikazuje kao zemlja pouzdanih i istrajnih ljudi, inovatora i kreativnih lidera.

Platforma je deo šire inicijative predsednice Vlade RS Ane Brnabić da u neposrednoj saradnji sa kreativnim sektorom u celini, inicira mere za izmenu pravno-poslovnog i društvenog okruženja u Srbiji u cilju podrške razvoju postojećih i nastajanju novih inicijativa oblastima inovacija, kreativnih industrija i umetničkog stvaralaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari