Treći kooperacioni projekat u Srbiji koji podržava švajcarski program za kulturu Srbija – Pro Helvetia, „Stanica – Servis za savremeni ples“, okuplja deo savremene plesne scene u Beogradu pokušavajući da široj javnosti predstavi plesnu umetnost kao važan deo savremene kulture i vitalni deo izvođačkih umetnosti kod nas, saopšteno je iz ove organizacije.

Treći kooperacioni projekat u Srbiji koji podržava švajcarski program za kulturu Srbija – Pro Helvetia, „Stanica – Servis za savremeni ples“, okuplja deo savremene plesne scene u Beogradu pokušavajući da široj javnosti predstavi plesnu umetnost kao važan deo savremene kulture i vitalni deo izvođačkih umetnosti kod nas, saopšteno je iz ove organizacije. Program je usmeren na interdisciplinarne umetničke projekte kroz koje se, kreativno i edukativno, povezuju plesači i koreografi sa stvaraocima iz oblasti vizuelnih umetnosti, novih medija, elektronske muzike, ali i teorije umetnosti.
Jedan takav projekat koji se privodi kraju je i „Podsticanje kreativnosti“, namenjen mladim koreografima koji tek započinju profesionalnu karijeru. Program je koncipiran kao kreativni proces koji pruža teorijsko i praktično znanje iz oblasti plesa, dramaturgije i multimedija, podstičući intenzivnu umetničku i produkcijsku saradnju na Balkanu. Program se sastojao od četiri radionice koje su vodili dramaturg Saša Božić (Zagreb), koreografi Matej Kejžar (Ljubljana) i Dalija Aćin (Beograd) i multimedijalni umetnik Dorijan Kolundžija (Beograd). Tokom tri meseca, osmoro mladih koreografa izabranih na konkursu radilo je u Kulturnom centru Rex, a svoje projekte će prikazati 1, 2. i 3. marta. Pošto stručni žiri odabere tri najbolja performansa, oni će postati deo repertoara Malog pozorišta „Duško Radović“ počev od aprila ove godine. Program „Podsticanje kreativnosti“ rezultat je saradnje Stanice sa Švajcarskim programom za kulturu, kao i sa lokalnim partnerskim organizacijama i ustanovama kulture – pored Kulturnog centra Rex, Malog pozorišta „Duško Radović“, program su podržali i Belef, Skupština grada Beograda i Ministarstvo kulture Srbije.
Projekat švajcarskog programa za kulturu Pro Helvetia u cilju jačanja scene savremenog plesa u Srbiji tokom 2007. godine, u saradnji sa programom Stanica – Servis za savremeni ples koji okuplja četrdesetak plesača i koreografa, obuhvata niz aktivnosti u oblasti jačanja ljudskih resursa, umetničkog razvoja i produkcije, promocije savremenog plesa kao interdisciplinarnog umetničkog polja i regionalne saradnje u oblasti plesne umetnosti i obrazovanja.
Detalje o platformi Stanica mogu se naći na web strani www.dancestation.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari