Stihovi Alfreda Tenisona na filmu 1

U okviru ciklusa: Izvođenje poezije na filmu večeras od 19 sati u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra biće održano predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova na temu Stihovi Alfreda Tenisona. Predavači su Tijana Savatić i Stevan Vuković.

Stihovi Tenisonovog „Uliksa“ čitaju se na prvom sastanku Društva mrtvih pesnika, u istoimenom filmu Pitera Vira iz 1989, a izgovara ih i „M“ u jednom od filmova iz serijala o Džejmsu Bondu, iz 2012, reditelja Sema Mendesa. Tenisonov „Juriš lake konjice“ tematizovan je u dva istoimena filma, u Oskarom nagrađenom film Majkla Kurtiza iz 1936, i filmu Tonija Ričardsona iz 1968, kao i u „Mostu na reci Kvaj“ Dejvida Lina, iz 1957, koji osvojio čak sedam oskara.

Njegov „Titon“ citira se u „Senci vampira“ Elijasa Meriga iz 2000, o snimanju „Nosferatua“ iz 1922.

Stihovi Tenisonove „Gospođe od Šalota“ ubačeni su i u film čiji je scenario zasnovan na istoimenom romanu Agate Kristi, koju su malo preradili Džonatan Hejls i Beri Sandler, a režirao je Gi Hamilton 1980.

Stihovi Tenisonovih pesama dospeli su i filmove kao „Limeni čovek ide kući“, Ričarda Torpa iz 1944, „Nalaženje Grejslenda“ Dejvida Vinklera iz 1998, kao i „Maratonac“ Džona Šlezingera iz 1976.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari