Šidska Galerija slika „Sava Šumanović“ podsetila je javnost da se juče navršilo 111 godina od rođenja jednog od najznačajnijih slikara srpske i jugoslovenske umetnosti prošlog veka. Rođen pred sam kraj devetnaestog veka, 22. januara 1896. u Vinkovcima, gde je njegov otac, šumarski inženjer, dobio posao.

Šidska Galerija slika „Sava Šumanović“ podsetila je javnost da se juče navršilo 111 godina od rođenja jednog od najznačajnijih slikara srpske i jugoslovenske umetnosti prošlog veka. Rođen pred sam kraj devetnaestog veka, 22. januara 1896. u Vinkovcima, gde je njegov otac, šumarski inženjer, dobio posao. Sa svega deset godina napušta roditeljski dom u Šidu i odlazi u Zemun, gde je primljen u Realnu gimnaziju, da bi 1911. upisao slikarski kurs svog gimnazijskog profesora Isidora Junga. Ubrzo po izbijanju Prvog svetskog rata, 1914. Šumanović odlazi u Zagreb, gde se upisao na Privremenu višu školu za umjetnost i obrt, i gde će realizovatui prve samostalne izložbe. Krajem 1920. odlazi u Pariz, gde se priključuje krugovima avangardnih autora. Po povratku u Jugoslaviju, njegovo iskustvo konzervativna sredina ocenjuje kao „suviše moderno“. Druga polovina decenije, kada se vraća u Pariz, obeležena je usponima i padovima, državnim otkupima njegovih slika ali i povremenim neuspesima kod kritike. Šumanović se 1930. vraća u Šid, narušenog zdravlja, ali nastavlja da radi. Organizuje veliku izložbu u Beogradu, koja je odlično primljena kod kritike, što mu vraća elan. Dva dana po završetku poslednje slike iz ciklusa „Beračice“, 28. avgusta 1942. uhapšen je i sproveden u Sremsku Mitrovicu, gde je streljan i sahranjen u jednoj od masovnih grobnica.
Sve sačuvane slike Save Šumanovića poklonila je gradu Šidu njegova majka Persida, kao i kuću u kojoj je osnovana galerija koja danas nosi njegovo ime. Danas galerija poseduje 417 Savinih dela, 356 ulja na platnu i 61 skicu koje su izvedene različitim tehnikama kao pripreme i studije za ulja. U okviru kuće je i Savin atelje u kojem je stvarao poslednjih dvanaest godina, i u kojem su nastala neka od najznačajnijih dela, a u kojem se još uvek nalaze njegove boje, štafelaj, torba za boje…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari