Studentska izložba "Roll the Dice" otvara se u Vrnjačkoj banji 1Foto: Rad Isidore Nenadić

Prva studentska izložba „Roll the Dice“, koja se otvara sutra u 18 sati u Zamku kulture u Vrnjačkoj banji i traje do 26. februara predstavlja radove jedanaest mladih umetnika, studenata slikarstva Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Izložba ima za cilj da decentralizuje umetničku scenu Srbije i da afirmiše kulturno-umetničke potencijale Vrnjačke Banje, navodi Aleksandar Rakezić alias Zograf povodom ovog događaja.

On je i autor teksta za izložbu u kome preispituje faktor sreće kroz podsećanje na Priču o dva slikara Brace Dimitrijevića iz 1968. koja ide ovako:

“Jednom davno, daleko od gradova i naselja, živela su dva slikara. Jednog dana je kralj, dok je lovio u blizini, izgubio psa. Našao ga je u vrtu jednog od slikara. Video je radove tog slikara i pozvao ga u dvorac. Ime tog slikara bilo je Leonardo da Vinči, dok je ime drugog zauvek nestalo iz ljudskog sećanja.”

U svom tekstu „Roll the Dice“ Rakezić se pita „šta znači imati sreće, odakle izreka „ko nema sreće u ljubavi ima u kartama“ i zašto ona zvuči kao da ju je smislio neko samo kako bi privukao ka poroku kockanja sva slomljena srca i time profitirao?”

Prema njegovim rečima odluka pojedinca da se bavi umetnošću, po svojoj neizvesnosti, nije toliko drugačija od kartanja ili kockanja.

“Ma koliko da se trudite i posvećeno dajete umetnosti, pitanje prepoznavanja vašeg rada i kvaliteta je u velikom i pitanje sreće”, navodi Rekazić, dodajući da izložba „Roll the Dice“ upravo skreće pažnju na riziik kome se mladi ljudi svojevoljno izlažu kada odluče da se bave umetnošću.

Prema njegvoj oceni izložba “Roll The Dice” aktuelizuje probleme i teme sa kojima se pojedinac može poistovetiti, kao što su kriza telesnosti i opstanka savremenog čoveka u radovima Emilije Jelisavčić i Milice Vukašinović, ili pitanje kolektivne egzistencije na koje su usredsređeni u svojim slikama Ognjen Marković i Anja Antić.

Pored, navedenih umetnica i umetnika na izložbi „Roll the Dice“ biće predstavljeni i radovi Marije Đorić, Katarine Dorić, Etne Jovanović, Zorke Čomagić, Nikole Jeremića, Katarine Dorić, Isidore Nenadić i Aleksandra Rakezića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari