Susret tri legende jugoslovenske kinematografije Zafranovića, Žilnika i Karanovića 1

„Moji filmovi su priče građanima Jugoslavije, osim Amerikanke u ostvarenju ‘Nešto između'“, kazao je reditelj Srđan Điđa Karanović, drugi po redu gost sofa intervjua festivala Krokodil.

Razgovor sa njim je vodio filmski kritičar Ivan Velisavljević, a Karanović je analizirajući fenomen manipulacije u životu i profesiji konstatovao da svima nama manipulišu od rođenja. „Od odlaska u školu kroz život mnogi manipulišu našom percepcijom stvarnosti. Uostalom i filmska režija je jedan sladak oblik manipulacije. Kao reditelj se često osećate kao mađioničar koji žonglira vremenom, likovima, kadrovima… To se dešava stalno i svuda. Nama manipulišu, ali i mi često manipulišemo drugima. Svi me pitaju za film ‘Za sada bez dobrog naslova’, da li je to ostvarenje o Kosovu, a ja im govorim da je to film o manipulaciji. LJubav Albanke i Srbina je u drugom planu“, kazao je Karanović nakon inserta iz ovog filma.

On je takođe primetio da se seća svega nekoliko ostvarenja jugoslovenske kinematografije u kojima junaci imaju etničko poreklo jer je to tek osamdesetih godina ušlo u modu u Jugoslaviji da se pita ko si i šta si, rekao je Karanović dodajući kako pre toga niko nikoga nije pitao za nacionalnost.

On je kazao i kako smatra da film ne može mnogo da promeni u bilo kom društvu i državi. „Dobar film natera ljude da razmišljaju. Mami im emocije. Inače nijedan film ništa nije promenio u nekoj državi, politici, društvu. Nikada nisam imao te iluzije da film menja svet“, zaključio je Karanović, kojem se na sceni neplanirano pridružio kolega, prijatelj i jedan od najprovokativnijih reditelja Lordan Zafranović.

Uzbudljiv program druge večeri festivala nagovestio je hrvatski pisac Zoran Ferić, koji je čitao odlomke iz svog romana „Na osami pored mora“, a potom su na scenu izašli Ivan Ivanji i norveški pisac Erland Lu, koji je pozdravljen glasnim ovacijama. Ivanji je čitao odlomak iz svoje knjige „Moj lepi život u paklu“, dok je delove Luovog romana „Kraj nama poznatog sveta“ oživeo glumac Ivan Jevtović. Norveški pisac se potom obratio publici naglasivši da svi koji imaju ambiciju da pišu o politici treba da „štancuju“ političke pamflete i da se ne zanose pisanjem romana:

„Nije lako na 500 ili 600 strana pisati o politici. To je jako teško. S druge strane treba analizirati sve što se oko vas dešava. Videti ljude i njihove namere, ambicije i okolnosti u kojima pokušavaju da žive. Političke poruke često nemaju nikakve veze sa vrhunskom književnošću“, konstatovao je Lu. Festival Krokodil je zatvoren sinoć debatnim programom u Centru za kulturnu dekontaminaciju i to razgovorom dve žive legende naše književnosti Ivana Ivanjija i Slobodana Šnajdera pod naslovom Senke – O nestanku folksdojčerske i jevrejske zajednice u Jugoslaviji. Završnica festivala posvećena je debati O Deklaraciji o zajedničkom jeziku i drugim demonima u kojoj su učesnici i učesnice Snježana Kordić, Teofil Pančić, Dragan Markovina i Igor Štiks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari