Svedočanstvo o duhovnom razvoju 1Foto: Z. Nikolić

Predstavljajući monografiju „Legat Olivere Čolović Radojković“ koju su napisale kustoskinje Suzana Novčić, Violeta Cvetanoska i Mirjana Savić, Narodni muzej iz Kraljeva je potvrdio da visoko mesto jedne ustanove na kulturnoj mapi nije nužno rezervisano samo za one iz velikih gradova.

Monografija je predstavljena pred prepunom salom, a njen recenzent dr Nikola Krstović je rekao da je to svedočanstvo i primer saradnje ustanove kulture i osobe koja se vođena sebi znanim razlozima, opredeli da zajednici u formi legata podari i poveri stvari koje nisu samo materijalna vrednost, nego su i svedočanstvo o stanju duhovnog razvoja zajednice.

Saradnja Muzeja sa dr Oliverom Radojković Čolović započela 1985. njenom prvom donacijom zbirke srpskih ikona iz XIX veka, a krunisana je donacijom kuće, umetničke kolekcije i zbirke pokućanstva 2007. Legat obuhvata porodičnu kuću Čolović u kojoj je 2016. formirana stalna izložbena postavka i 530 predmeta. U zbirku je ušlo 138 umetničkih dela. Etnološka zbirka je obogaćena sa 324 predmeta pokućstva i 35 delova nameštaja, dok su u Istorijsku zbirku stigla 33 predmeta, koje čine porodične fotografije, dokumenta, lični predmeti, odlikovanja i nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari