Beogradski sajam knjiga, 54. po redu, zvanično je zatvoren juče na svečanosti primopredajom Otvorene knjige u Sali „Slobodan Selenić“, kojom je najavljeno da će počasni gost jubilarnog, 55. međunarodnog beogradskog sajma knjiga biti Švedska.

 Osvrnuvši se na učešće Grčke, kao zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg sajma i Željko Ožegović, predsednik Odbora ove manifestacije i ministar kulture Nebojša Bradić istakli su tradicionalno dobre veze naše dve zemlje i izrazili nadu da će se efekti i odjeci saradnje ostvarene u okviru Sajma nastaviti i po njegovom završetku.

„Dozvolite mi da izrazim veliko zadovoljstvo izuzetnim uspehom 54. sajma knjiga“, sažeo je svoje utiske pre ceremonije primopredaje ambasador grčke Dimostenis Stoidis. „To nije moja lična ocena, već svih članova grčke delagacije, kao i Ministarstva kulture Grčke, Nacionalnog centra za knjigu, pisaca, izdavača i novinara. Grčko učešće bilo je na nivou visokih zahteva ove manifestacije koja uživa međunarodni ugled o kome svedoče brojke od 40 grčkih izdavača, 12 pisaca, 50 pratećih manifestacija. Kroz saradnju u oblasti kulture jačaju se bilateralni odnosi pre svega na nivou politike, koji su na visokom nivou i koji se moraju čuvati kao zenica oka“, istakao je Stoidis. On je dodao i da će Grčka biti u prilici da uzvrati gostoprimstvo kada Srbija 2012. bude počasni gost na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da primim ovu knjigu, simbol činjenice da je Švedska sledeće godine počasni gost Beogradskog sajma knjiga“, rekao je primivši Otvorenu knjigu od grčkog ambasadora ambasador Švedske Nils Krister Bringeus. To će biti prilika da se švedska kultura i književnost predstave na samo u Srbiji već i u regionu, dodao je on, istakavši da je Švedska poznata po svojim književnim klasicima poput Strindberga i Astrid Lindgren, ali da to neće biti naslovi kojima će se ona predstaviti naredne godine, već oni iz moderne književnosti i za odrasle i za decu u kojoj su jednako dobri i priznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari