SVETLA U SUMRAKU: Jedan od potencijalnih gostiju 35. Festa je i režiser Aki Kaurismaki, koji bi uskoro trebalo da potvrdi svoj dolazak na međunarodni filmski festival u Beogradu. Kako sazanajemo u Direkciji Festa, ovaj proslavljeni finski sineasta trenutno se nalazi na snimanju svog novog filma, ali će u vreme održavanja Festa biti slobodan, te su šanse za njegov dolazak velike.

SVETLA U SUMRAKU: Jedan od potencijalnih gostiju 35. Festa je i režiser Aki Kaurismaki, koji bi uskoro trebalo da potvrdi svoj dolazak na međunarodni filmski festival u Beogradu. Kako sazanajemo u Direkciji Festa, ovaj proslavljeni finski sineasta trenutno se nalazi na snimanju svog novog filma, ali će u vreme održavanja Festa biti slobodan, te su šanse za njegov dolazak velike. Inača, u programu „Horizonti“ ovogodišnjeg Festa, biće prikazan njegov poslednji film „Svetla u sumraku“, koji se prošle godine našao i u programu festivala u Kanu.
Kaurismaki je ostavio snažan pečat na savremenu finsku kinematografiju, režiravši čak petinu od ukupnog broja snimljenih filmova u toj zemlji, od osamdesetih godina do danas. Poznat je po eksperimentisanju sa žanrovima i filmskim formama. Pamte se njegove ekscentrične parodije na film-noir, road-movies ili rok mjuzikle. Poslednjih godina gledali smo njegove kratke filmove rađene za omnibuse kao što su „Deset minuta“ ili „Vizije Evrope“, kao i višestruko nagrađivani „Čovek bez prošlosti“. Njegovo najnovije ostvarenje „Svetla u sumraku“, koje je na programu u Sava centru 28. februara (19.30) i 1. marta (12.00), govori o Koistinenu, čoveku koji istražuje tegoban svet da bi našao malu pukotinu kroz koju bi mogao da se provuče. Nažalost, njemu bliske osobe i bezlični društveni aparat trude se da ubiju njegove najskromnije nade, jednu po jednu… „Svetla u sumraku“ predstavljaju završnicu trilogije koja je započela sa „Drifting Clouds“, a bila nastavljena sa „Čovekom bez prošlosti“. Prvi film je govorio o nezaposlenosti, drugi o beskućništvu, a tema najnovijeg filma je usamljenost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari