Čovečanstvo se nalazi pred uništenjem, a preti mu jedna drevna organizacija. Zadatak agentima agencije „Stargejt“ jeste da pronađu i unište bakterije koje mogu da dovedu do planetarne epidemije. „Patmoski krug 2“ (Delkur) je peti i poslednji nastavak strip serijala „Arkane“ francuskog scenariste Žan-Pjera Pekoa i sremskog crtača Bojana Kovačevića.

Čovečanstvo se nalazi pred uništenjem, a preti mu jedna drevna organizacija. Zadatak agentima agencije „Stargejt“ jeste da pronađu i unište bakterije koje mogu da dovedu do planetarne epidemije. „Patmoski krug 2“ (Delkur) je peti i poslednji nastavak strip serijala „Arkane“ francuskog scenariste Žan-Pjera Pekoa i sremskog crtača Bojana Kovačevića. Posebnost ovog albuma jeste da na mesto dosadašnjeg junaka serijala, specijalnog agenta Valtera Dankana, dolazi lično scenarista Žan-Pjer Peko. Izbacivši sve heroje koji bi mogli da mu pomrače slavu, on je u zaključnom albumu spojio i objasnio sva dogadjanja iz celokupne ljudske istorije. Ubacivši više od dvadeset fusnoti, on čitaoca upućuje na sve sopstvene albume i serijale sa temom magičnih karata i alternativne istorije (Velika Arkana, Tajna istorija, Imperija…) Na taj način, Peko je pokušao da stvori utisak da je za razumevanje „Patmoskog kruga 2“ neophodno da se kupi njegova svekolika produkcija.
Međutim, čitanje drugih serijala nije neophodno za razumevanje zapleta, jer njega i nema. Umesto zapleta, scenarista nam je ponudio „tajnu istoriju čovečanstva“, ispričanu, ne kroz akciju, nego kroz duge tirade. Aristotel u „Poetici“, zbirci tekstova napisanih pre više od dva milenijuma, kaže da tragedija „može da postoji bez likova“, ali nikako bez akcije. Pored kršenja ovog osnovnog zakona, on je zaboravio da u stripu reči bivaju rodjene iz situacije i da moraju da donesu više nego što se izrekne. Koristeći dijaloge za prepričavanje svojih teza, on ulazi u igru pitanja i odgovora, u potpunosti neprihvatljiv način obaveštavanja čitaoca o dogadjajima kojima nisu prisustvovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari