Jedan od najznačajnijih reditelja današnjice, Teri Džordž, po drugi put će biti gost Sarajevskog filmskog festivala (prvi put pojavio se tokom 11. izdanja SFF), koji se ove godine održava od 17. do 25. avgusta. Posebno zadovoljstvo za goste i publiku ovogodišnjeg 13. SFF, činjenica je da na Džordžov poziv u Sarajevo dolazi i jedan od najuspešnijih, ali i najkontroverznijih autora dokumentarnog filma svih vremena – Majkl Mur.

Jedan od najznačajnijih reditelja današnjice, Teri Džordž, po drugi put će biti gost Sarajevskog filmskog festivala (prvi put pojavio se tokom 11. izdanja SFF), koji se ove godine održava od 17. do 25. avgusta. Posebno zadovoljstvo za goste i publiku ovogodišnjeg 13. SFF, činjenica je da na Džordžov poziv u Sarajevo dolazi i jedan od najuspešnijih, ali i najkontroverznijih autora dokumentarnog filma svih vremena – Majkl Mur. Njih dvojica pridružiće se, tako, dosad potvrđenim, značajnim gostima 13. SFF – Fatihu Akinu, Žilijet Binoš, Stivu Bušemiju, Džeremiju Ajronsu, Mikiju Manojloviću, Kristijanu Mungijuu, Aleksanderu Pejnu, Semu Rajliju, Danisu Tanoviću, Beli Taru, Jasmili Žbanić…
Džordž će na SFF boraviti kao predavač Prvog Sarajevo Talent Campusa, a biće to i prilika da se nešto više sazna o njegovom novom filmu „Reservation Road“ sa Dženifer Koneli i Mirom Sorvino u glavnim ulogama. Film će premijerno biti prikazan na Filmskom festivalu u Torontu, u oktobru ove godine. Sarajevska publika će se s Majklom Murom sresti poslednje noći Festivala, u okviru programa Heineken Open Air, kada će predstaviti svoj poslednji film „Sicko“ (koji zatvara 13. SFF). Svetsku premijeru taj film imao je na ovogodišnjem, 60. filmskom festivalu u Kanu (van konkurencije), gde je naišao na dobar prijem, kako kod publike, tako i kritike. Reč je o dokumentarcu koji govori o 45 miliona ljudi koji nemaju zdravstveno osiguranje u najbogatijoj zemlji na svetu. A, šta bi, inače, Mur radio?
O statusu koji ova dva reditelja i njihova ostvarenja uživaju kod sarajevske publike, najbolje svedoči činjenica da su njihovi filmovi poneli titulu najboljih upravo prema odluci publike – na 11. SFF bio je to „Hotel Ruanda“ Terija Džordža, a godinu dana ranije, ovu titulu poneo je Murov „Farenhajt 9/11“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari