Tradicionalna muzika je neraskidivi deo naše kulture 1

-Tradicionalna muzika je neraskidivi deo naše kulture, najvažnije je znati svoje nasleđe i njime se ponositi, ali ga ujedno i negovati, poštovati i praktikovati, ističe etnomuzikološkinja dr Zlata Marjanović, profesor na odseku za tradicionalnu muziku u Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac“ u Kraljevu koja koja organizuje i povremene nastupe u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Zajedno sa svojim đacima, od 2005. godine, organizuje, sada već, tradicionalne koncerte.

– Svake godine održavamo koncert na dan Svetog Save, ali i završne koncerte krajem maja kada đaci imaju prilike da pokažu svoje znanje stečeno tokom tekuće školske godine. Tu su i nastupi na promocijama knjiga, zatim na čuvenoj kraljevačkoj Pasuljijadi kao i na događajima slične prirode, kaže Marjanovićeva.

Do sada, đaci su imali prilike da posete Crnu Goru, ali i da 2014. godine predstave našu tradicionalnu muziku norveškoj publici. Tada su nastupili sa svetski poznatim norveškim horom Kon Vokale u Gjerpen Kirke katedrali. To je kako kaže profesorka jedina vidljiva saradnja na međunarodnom nivou.

– Redovno nastupamo na Majskim muzičkim svečanostima u Bjeljini, u sklopu kojih se održava i takmičenje u tradicionalnom pevanju na kojem smo do sada šest puta osvojili prvo mesto. Od 2013. godine dobijamo sredstva i za nastupe na Vokalnom Etno Festivalu u Negotinu. To je jedini festival ovakve vrste koji okuplja najbolje pevačke grupe iz zemlje i okruženja, kaže Marjanovićeva.

Kroz pesmu se upoznaju mnogi krajevi kako naše zemlje, a tako i inostranstva, dok svaki susret može postati tradicionalan, naglašava profesorka.

– Muzička tradicija drugih naroda takođe pruža mnogo odgovora o nosiocima. Učenici rado prihvataju pesme drugih naroda, gradeći sebe tako kao kulturno bogata bića, a u potrazi za duhovnim vrednostima, zaključuje Marjanovićeva.

Odsek za tradicionalnu muziku postoji i u muzičkim školama u Somboru, Subotici, Smederevu, Beogradu i Leskovcu.

Gostovanja

Krajem septembra, đaci su gostovali u Crnoj Gori gde su održali tri koncerta, u Kotoru, Budvi i Kolašinu. Profesorka Zlata Marjanović se nada da će ovakve posete postati tradicionalni susreti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari